Bitcoin, Ethereum ya da herhangi bir kripto parayı kısa bir süre sonra belirli kâr oranlarında satmak amacıyla satın alırsanız yaptığınız bu yatırım bir tür borsa oyununa dönüşecektir. İtibari para birimleriyle kripto para alıp satabilmek için tasarlanmış dijital para borsaları aracılığıyla ya da standart kripto para borsalarında çeşitli token’larla işlem gerçekleştirebilmenize imkan tanınıyor. Ancak piyasada bu tür alım satım işlemleri yapabilmenize olanak sağlayan onlarca farklı borsa platformu bulunuyor. Yazıya devam etmeden önce sizler için seçtiğimiz en iyi bir kaç güvenilir siteden bahsedeceğiz. Kripto paralarda alım-satım yapmak için Binance sitesini kullanabilirsiniz. Kredi kartıyla hızlı bir şekilde Bitcoin veya diğer kripto paraları satın almak için ise CEX.io‘yu öneriyoruz.
Kripto Para Alım-Satım Stratejileri
Kripto paraları alıp satmak geleneksel hisse senetlerini alıp satmakla aynı doğrultuda işliyor. Paranız ya da Bitcoin karşılığında bir tür değer satın alıyorsunuz. Satın aldığınız değer borsadaki hesabınızda saklanıyor. Hedefinize ulaştığınızda sahip olduğunuz değerleri ya da token’larınızı satabilirsiniz. Bunun sonucunda belirli oranlarda kâr elde etmeyi beklersiniz. Bu hedefe ulaşabilmek için kullanılabilecek pek çok strateji bulunuyor. Şimdi bu stratejilerden bazılarına birlikte göz atalım.
Uzun Vadeli Alım
Bu stratejiyi uygulamak oldukça kolay. Tek yapmanız gereken şey Bitcoin satın almak ve onu fiziksel bir cüzdana göndermek. Adeta bahçenize gömeceğiniz cüzdana on yıl boyunca dokunmamanız gerekiyor. Kim bilir belki de on yıl sonra zengin olursunuz.
Sepet Yap
Bu strateji herhangi bir bilgi birikimine sahip olmanızı gerektirmiyor. Sahip olduğunuz ve yatırım yaparak değerlendirmeyi düşündüğünüz sermayenin yarısını Bitcoin’e diğer yarısını ise diğer dokuz büyük kripto paraya eşit bir şekilde dağıtıyorsunuz. Coinmarketcap.com piyasadaki bütün kripto paraları sahip oldukları toplam piyasa değerlerine göre sıralıyor.
Başarılı olabilmek için sermayenizin ikinci yarısını Bitcoin’i takip eden en iyi dokuz kripto paraya eşit miktarda yatırmanız oldukça büyük bir önem teşkil ediyor. Daha sonra satın aldığınız kripto paraları her ay ya da üç ayda bir kontrol edebilir ve en iyi on kripto para listesinde tutunamayan paraları satabilirsiniz. Böylece paranızı yeniden en iyilere oynama imkanınız oluşur.
Avantaj: Daima kazanan atlara oynarsınız ve riski dağıtırsınız. Ayrıca bu strateji sayesinden piyasaya çok fazla ilgi göstermenize gerek kalmaz.
Dezavantaj: Korunumlu strateji ancak düşük kâr oranları sağlar. Piyasa ne kadar istikrarlı olursa kâr oranları da o kadar düşer.
Yalnızca En İyisi
Dersinize iyi çalışın ve hangi şirketlerin ya da hangi işletme modellerinin hangi token’ın ardında faaliyet gösterdiğini öğrenin. Daha sonra başarılı olacağını düşündüğünüz şirketi belirleyin ve seçtiğiniz şirket için çalışma alanları oluşturun. Bu bağlamda şu soruların yanıtlarını arayabilirsiniz: Token’ın arkasında zaten başarılı bir işletme mi bulunuyor yoksa bu durumun gerçekleşmesi ancak gelecekte mi mümkün olacak? Token hâlihazırda bir piyasa lideri mi yoksa piyasayı geriden mi takip ediyor?
Örneğin akıllı kontratlar için kurulan platformlara birlikte göz atalım. Piyasanın en iyileri sırasıyla Ethereum, NEO, Qtum, Lisk, EOS, OmiseGo olarak biliniyor. Bu durumda en güvenli seçeneğin Ether olduğu sonucuna varabiliriz.
Eğer token’ın fiyatının uzun vadede artacağını düşünüyorsanız o halde fiyatı hala düşükken onu satın alın ve artış gösterince satın. Token fiyatı dibi görünce bu işlemi tekrarlayın. Eğer fiyat umduğunuz gibi uzun vadede artış gösterirse bu strateji sizin için uygun bir seçenek olacaktır.
Avantaj: Borsa oynamanın en güvenli yolu olarak biliniyor.
Dezavantaj: Şirketin iyi ya da kötü olduğuna karar vermek kişisel görüşleriniz doğrultusunda şekilleniyor.
Grafiklerden Faydalanmak (Teknik Analiz)
Aşağıdaki tabloya bir göz atın. Tablo OmiseGo adlı kripto paranın Bitcoin karşısındaki dört günlük rotasını gösteriyor. Rotaya dikkatli bir şekilde bakarsanız doğrusal değil inişli çıkışlı bir yapıya sahip olduğunu görürsünüz.
Aşağıdaki görselde tablonun zaman dilimini genişleterek dört ay yaptığımızda inişli çıkışlı yapının devam ettiğine şahit oluyoruz.
Gördüğünüz gibi her hâlükarda piyasa için izlenecek iki farklı yol bulunuyor.
- Fiyat artacak
- Fiyat düşecek
Buna göre bir değeri fiyatı düşükken satın alıp zirve yaptığında satabilirsiniz. Eğer bu işlemi inandığınız coin’leri kullanarak yapıyorsanız fiyat stabil kaldığında belirli bir süreliğine bekleyebilirsiniz.
Matematikçiler tarafından ifade edilen verilerin ışığında bu tür sebepsiz olayların her türlü piyasada yaşanabileceği sonucuna varabiliriz. Matematik bilimine gönül veren bu dehalar bir piyasanın ne zaman dip ya da zirve yapacağını öngören algoritmalar geliştirdiler. Bazı borsa platformları bu belirleyicileri kullanmanıza olanak tanıyor.
Bollinger Bandı Nedir?
Yukarıdaki bu karmaşık tabloda bulunan üç göstergeden en üstte bulunanı Bitcoin’in fiyatını gösteriyor. Yeşil olanlar fiyat artışını sembolize ederken kırmızı olanlar ise fiyatın düştüğüne işaret ediyor. Kırmızı ve yeşil göstergeleri çevreleyen mavi simge ise Bollinger Bandı olarak biliniyor. Eğer fiyatı gösteren mum bandın tepesine temas ederse bu piyasada “fazla alış” olduğuna ve muhtemelen fiyatın düşeceğine, tersi durumda ise “aşırı satış” olduğuna ve fiyatın muhtemelen artacağına işaret eder.
MACD Nedir?
Tablonun ortasında bulunan gösterge ise MACD olarak adlandırılıyor. İndikatör işlevi gören bu araç piyasadaki hareketlere göre kırmızı ve mavi renkteki çizgilerini şekillendiriyor. Tablodaki MACD indikatöründe mavi çizginin her iki köşede de üstte olduğunu görüyoruz. Bu durumda piyasadaki fiyatların artması beklenir.
RSI Nedir?
Tablonun en altındaki gösterge ise RSI olarak biliniyor. Bu göstergede bulunan yeşil çizgi aşağı yönlüyse bu durum fiyatın artacağına ve satın almanın tam zamanı olduğuna işaret eder.
Bu üç gösterge aynı anda aynı anlama geliyorsa piyasada oluşacağı tahmin edilen trendin doğruluk şansı daha yüksek olur. Piyasa hakkında fikir sahibi olmamıza yardımcı olan bu üç temel gösterge hakkında daha detaylı bilgiye erişmek için Google’dan faydalanabilir ve uzun vadeli analiz materyallerine erişebilirsiniz.
MACD, RSI ve Bollinger Bandı
Günlük Alma Satma
Bu stratejiyi uygulayan kullanıcıların yatırım yapmanın ötesine geçerek borsa oynamaya başladığını ifade etmek yanlış olmayacaktır. Günlük işlemciler yukarıda tanımladığımız göstergeleri ve teknolojik altyapıları kullanıyorlar. Ancak zaman dilimleri daha kısa tutuluyor. Bu sürece günlük işlem adı veriliyor çünkü tüm pozisyonlar çalışma gününün sonunda kapatılıyor. Buna göre borsadaki hesaplarında kripto parası bulunan bazı işlemciler uyumakta güçlük çekiyorlar. Gece neler olabileceğini kim bilebilir?
Günlük işlemciler kısa vadeli dalgalanmalardan faydalanmaya çalışan kullanıcılar olarak biliniyorlar. Kripto para piyasaları baz alındığında bu strateji kullanıcılarına yüzde birden yüzde üçe kadar günlük kâr olanağı sağlıyor.
Pump & Dump
Etik şekilde işlem gerçekleştirmeyen kullanıcılar piyasanın yönünü manipüle ediyorlar. Ortak bir amacı olan bireyler bir araya geliyor ve fiyatını artıracakları değere para pompalıyorlar (pump). Bunun sonucunda fiyatta yukarı yönlü bir dalgalanma meydana geliyor ve bunu gören diğer kullanıcılar piyasaya yatırım yapıyorlar. Bu olayların neticesinde fiyat kısa bir süreliğine artmaya devam ediyor. Daha sonra pump eylemini gerçekleştiren aynı grup başlangıçta yatırdıkları parayı piyasadan çekiyorlar ve fiyat çakılıyor. Bu durumun yasa dışı olduğunu ve yalnızca düşük hacimdeki piyasalarda mümkün olabileceğini ifade etmekte fayda var. Ancak 30.000 dolarlık bir yatırımla yönünü değiştirebileceğiniz pek çok kripto para birimi bulunuyor.