Kripto paralara karşı mesafeli olunmasına rağmen Dubai’den Tel Aviv’e Orta Doğu, Blockchain merkezi olma yolunda ilerliyor.
Bizler de Orta Doğu’da kripto paralar ve Blockchain teknolojisinin nasıl düzenlendiğiyle ilgili bir yazı dizisini sizlerle paylaşıyoruz…
Kıbrıs
Kripto para birimleri yasal çerçevesi: Yok
Devlet düzeyinde Blockchain araştırmaları: Yapılıyor
Düzenleme
Kıbrıs’ta kripto para birimleri için yerel yönetim tarafından geliştirilmiş herhangi bir düzenleme bulunmuyor. 2014 yılında Kıbrıs Merkez Bankası konuyla ilgili şu açıklamayı yapmıştı:
Bitcoin illegal değil, aynı zamanda herhangi bir kontrol ya da düzenlemeye de tabii değil.
2014 yılından beri de kripto paralarla ilgili herhangi bir düzenleyici güncelleme yayımlanmadı.
Bununla beraber Bitcoin Cash savunucusu Roger Ver Temmuz ayında yaptığı bir açıklamada, ülkenin başkanı Nicos Anastasiades ile kripto para birimleri ve yatırımcıların ada genelindeki kripto paraları kabul etmesiyle ilgili bir araya geleceğini dile getirdi.
Blockchain
Ripple haziranda yaptığı açıklama ile Kıbrıs Lefkoşa Üniversitesi (UoN) de dahil olmak üzere dünya üzerinde önemli üniversitelere Blockchain araştırmaları yapılması için 50 milyon dolar bağışta bulundu. Öte yandan dünyada Bitcoin ödemesini resmen kabul eden ilk üniversite olduğunu iddia eden UoN, dijital para birimlerinde yüksek lisans eğitimi de sunuyor.
Kıbrıs kar amacı gütmeyen Cyprus Blockchain Technologies Ltd.’ye de ev sahipliği yapıyor. Cyprus Blockchain Technologies Ltd.’nin birlikte çalıştığı kurumlar arasında Kıbrıs Uluslararası Yönetim Enstitüsü, UoN, yerel düzenleyiciler, finansal kurumlar, Hellenic Bank, Bank of Cyprus ve Cooperative Bank yer alıyor.
İsrail
Kripto para birimleri yasal çerçevesi: Planlanıyor, vergilendiriliyor
Devlet düzeyinde Blockchain araştırmaları: Yapılıyor
Düzenleme
İsrail şu sıralar kripto paralara nasıl yaklaşacağı konusunda çalışmalar yapıyor. Yani tavrı net değil. Ocak 2018’de Bank of Israel’in yönetici yardımcısı Nadine Baudot-Trajtenberg, kripto para birimlerini gerçek para birimi olarak görmeyeceklerini açıklamıştı.
Daha sonra Mart ayında İsrail Menkul Kıymetler Kurumu ICO’ların İncelenmesi ve Düzenlenmesi Komitesi, “belirsizlikleri gidermek ve teknolojik yenilikler ile yatırımcıları korumak arasındaki dengeyi sağlamak için” tasarlanmış bir rapor yayımladı. Bu raporda Bitcoin’in menkul kıymet olarak değerlendirildiği iddia edildi.
Benzer şekilde İsrail Vergi Dairesi de (ITA) kripto para birimlerinden elde edilecek kazançların mülk olarak vergilendirileceğini açıkladı.
Blockchain
İsrail Blockchain teknolojisini derinlemesine araştıran ülkeler arasında yer alıyor. Ülkede, hükümet politikalarını destekleyen, adaylar ve seçmen arasındaki iletişim boşluğunu dolduran CoaliChain isimli bir siyasi platform bulunuyor.
Ürdün
Kripto para birimleri yasal çerçevesi: İllegal kabul ediliyor
Devlet düzeyinde Blockchain araştırmaları: Yapılmıyor
Düzenleme
2014 yılında Ürdün Merkez Bankası (CBJ), dünyada herhangi bir merkez bankası tarafından desteklenmeyen ya da herhangi bir devletin desteklemediği bir varlığın hukuki olarak geçerliliği olmadığı gerekçesiyle kripto para birimlerinin kullanımını yasakladı.
Buna ek olarak CBJ’den bir yetkili The Jordan Times’a yaptığı açıklamada, ülkedeki bankalara, finans kurumlarına ve borsalara “özellikle Bitcoin’le ilgili işlem yapmalarının yasaklandığıyla ilgili” bir genelge gönderdiklerini belirtti.
Blockchain
Ürdün, Building Blocks programının yardımıyla bir mülteci kampına ev sahipliği yapıyor. 2017 yılının başlarında ortaya çıkan bu programda Blockchain teknolojisi kullanılıyor. Bunun sayesinde Dünya Gıda Programı, ülkedeki 100 binden fazla Suriyeli mülteciye nakit-gıda yardımı dağıtıyor.
Eğer bu program işe yararsa MIT Technology’nin de belirttiği gibi yardımlaşma ajanslarında Blockchain kullanımı yaygınlaşabilir.