The Wall Street Journal’ın haberine göre Facebook’un ana şirketi olan Meta, yeni bir yapay zeka modeli geliştirme aşamasında. Haberde aktarılan bilgilere göre geliştirilen açık kaynaklı yeni yapay zeka modelinin OpenAI’ın en güçlü sistemine rakip olması amaçlanıyor.
Meta, Yeni Yapay Zeka Projesi İçin Kolları Sıvadı
OpenAI tarafından piyasaya sürülen yapay zeka sohbet robotu ChatGPT, piyasaya sürülmesinin hemen ardından çok kısa bir süre içerisinde oldukça yüksek kullanıcı sayısına ulaştı. ChatGPT’nın küresel ölçekte hızla büyük bir popülariteye ulaşması ile birlikte yapay zeka teknolojileri yeniden yoğun bir ilgi odağı haline geldi.
Yapay zeka projelerinin yeniden yoğun bir ilgi görmeye başlaması ile çok sayıda kurumsal şirket, bu alanda çeşitli yatırımlar yapamaya başladı. Son dönemlerde medyada yer alan haberlerde de Microsoft ve Meta gibi pek çok teknoloji devinin de yapay zeka projeleri geliştirmekte olduğuna yönelik söylentiler yer aldı.
Öte yandan yapay zeka projeleri her geçen gün daha yoğun bir ilgi odağı olmaya devam ederken gün içerisinde Meta’nın yeni bir yapay zeka modeli üzerinde çalışmakta olduğuna yönelik bir haber yapıldı. The Wall Street Journal, Meta’nın yeni projesinin OpenAI’a rakip olacak bir niteliğe sahip olmasının amaçlandığını belirtti.
OpenAI’ın Sistemine Rakip Yeni Bir Model Geliştiriliyor
The Wall Street Journal’ın dün gün içerisinde paylaştığı bir habere göre Facebook’un ana şirketi Meta, yeni bir yapay zeka modeli geliştirme aşamasında. Haberde, açık kaynaklı olacak yeni yapay zeka modelinin OpenAI‘ın en güçlü sistemine rakip olması hedeflendiği belirtildi.
Geçmiş aylarda Financial Times da Meta’nın ChatGPT benzeri bir yapay zeka sohbet robotunu piyasaya sürmeye hazırlandığına yönelik bir haber yapmıştı. Ayrıca yakın dönemde konuya ilişkin birçok kez açıklama yapan Meta CEO’su Mark Zuckerberg de şirketin yapay zeka ve Metaverse alanındaki projeleri üzerinde uzun yıllardır yoğun çalışmalar yürüttüklerini ifade etmişti.
Wall Street Journal’ın kaynakları, Meta’nın yeni sistem için planlarının şimdilik açık kaynaklı olması ve dolayısıyla diğer şirketlerin üst düzey metin, analiz ve diğer çıktı türlerini üretmek için yapay zeka araçları oluşturmasına izin vermek olduğunu söyledi. Şirket ayrıca böyle üst düzey bir sistem oluşturmak için gerekli veri merkezlerini inşa ederken, şu anda piyasada bulunan en güçlü çiplerinden biri olan Nvidia’nın H100 yarı iletken çiplerinden daha fazla satın almaya başladı. Kaynaklar, Meta’nın büyük dil modeli (LLM) için eğitimin 2024’ün başlarında başlamasını ve gelecek yıl piyasaya sürülmeye hazır olmasını beklediğini söyledi. Google’ın yakında çıkacak olan LLM Gemini’sinden sonra piyasaya sürülmesinin muhtemel olduğu belirtildi.
OpenAI’ın başlıca destekçilerinden biri olan Microsoft, Llama 2’nin bulut bilişim platformu Azure’da kullanılabilmesine yardımcı olmak için Meta ile de işbirliği yaptı. Ancak kaynaklar, Meta’nın yaklaşan modelini kendi altyapısı üzerinde eğitmeyi planladığını ifade etti.