ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu tarafından açılan davadan sonra bir türlü toparlanamayan XRP, devamlı olarak kötü haberler almaya devam ediyor. XRP yatırımcılarının aldığı kötü haberlerin büyük bir kısmı ise davanın açıldığı hafta geldi. Bunun devamında ise orta ölçekli veya düşük öneme sahip platformların delist haberleri geldi ve hala da gelmeye devam ediyor.
CoinGate, XRP Desteğini Askıya Aldı
Avrupa’nın önde gelen kripto para ödeme şirketlerinden CoinGate, XRP ödemelerini askıya alacağını açıkladı. CoinGate Twitter üzerinden yaptığı açıklamada bunun tamamen Ripple’a açılan davadan kaynaklandığını ifade etti. Askıya alma işlemi sonrasında Avrupa çapında XRP ödemesi alabilen 4.000’den fazla dükkan ve satıcı bundan mahrum kalacak.
CoinGate, XRP askıya alma işlemlerini ise 15 Ocak 2021 tarihinden itibaren başlatıyor. SEC, 22 Aralık 2020 tarihinde XRP’yi dava etti ve yöneticilerin XRP aracılığıyla lisanssız menkul kıymet satışı yaptığını açıkladı. Birçok kripto para borsasının ve kripto para ödeme sağlayıcısının XRP hizmetlerini askıya alması ise bu davaya rağmen çok fazla tepki gördü.
CoinGate, XRP Yatırımcılarının Hedefinde
ABD içerisinde hizmet veren ve ABD’nin regüle ettiği kripto para borsalarının XRP’yi delist etmesi risklere karşı önlem olarak görülse de Avrupa’daki borsaların da bunu yapması şaşkınlığa yol açtı. Avrupa merkezli bir şirket olan CoinGate’in de böyle bir adım atması Twitter’da ciddi anlamda eleştirilmesine yol açtı.
Şirketler XRP’ye Aşırı Tepki Veriyor
Son 24 saat içerisinde CoinGate’in Twitter hesabına birçok eleştirel tweet ile cevap verildiği görülüyor. Buna rağmen CoinGate’e önümüzdeki günlerde başka kripto para şirketlerinin de katılacağı tahmin edilebilmekte. Peki XRP gerçekten de menkul kıymet ilan edilirse tam olarak ne yaşanacak ve XRP yatırımcıları eleştiri konusunda haklı mı?
XRP’nin menkul kıymet ilan edilmesi durumunda bireysel yatırımcıların bunun alım satımını yapamayacağı ve bu konuda hizmet sağlayan şirketlerin ceza alacağı biliniyor. Buna rağmen ABD’li regülatörlere bağlı olmayan şirketlerin bu konuda sorun yaşaması pek muhtemel değil. Japonya’nın finansal regülatörünün XRP’nin menkul kıymet olmadığını ilan etmesi ise buna örnek olarak gösterilebilir. XRP’nin menkul kıymet olup olmadığı ise bütün bu tartışmaların sonucunda değil, Ripple davasının sonunda belli olacak.
Nedir bu XRP’den çektiğimiz, batırdı batıracağı kadar,şimdi olanı da yok edecek.