Ethereum’un kurucusu Vitalik Buterin yeni bir yazı kaleme aldı. Buterin yazısında Ethereum ağının en çok merak edilen konularından birini ele alıyor: Üretilebilecek maksimum Ether sayısı.
Buterin dün yayınlanan Ethereum Geliştirme Teklifini (EIP) GitHub üzerinde geliştiricilerin ve kullanıcıların huzuruna sundu. Buterin yazıda maksimum Ether miktarının 120,204,432’ye sabitlendiğini, yani 2014’te Ethereum’un halka ilk arzında satılan Ether miktarının tam olarak 2 katına çıkabileceğini belirtti. Bu, Buterin’in, doğrudan Ethereum’un mali politikasına yönelik ilk konuşması olarak kayıtlara geçti. Ethereum’un mali politikası, kripto paranın iyi bir yatırım aracı potansiyeli taşıyıp taşımadığını yüksek seslerle sorgulayan yatırımcılar dahil olmak üzere piyasada birçok kaynak tarafından eleştiriliyor.
Protokol gereği 21 milyondan fazla bitcoin yaratılamaz. Ethereum’da ise daha açık uçlu bir protokol mevcut. Ether’lerin ilk basım döneminin hükümlerine göre her yıl 18 milyon yeni ether piyasaya sürülebilir. Ancak protokol dizaynında yapılması planlanan ‘kilometre taşı’ niteliğindeki değişikliklerle birlikte bu hükümlerin de revize edileceği uzun süredir dillendiriliyor.
Buterin yeni algoritmayla birlikte Ethereum’un ekonomik olarak sürdürülebilirliğinin artacağını düşünüyor. Zira Ethereum, Bitcoin ağında kullanılan proof-of-work algoritmasından Casper isimli proof-of-stake algoritmasına geçmeyi planlıyor ve Casper’dan beklentiler büyük. Buterin’e göre Ethereum’un yazılımdan sorumlu, işlemleri doğrulayan kişilerin nasıl ödüllendirileceği Casper’la birlikte netlik kazanacak.
Vitalik Buterin 120 milyon ether basılana kadar mali politikada uzlaşıya varılamayacağını öngörüyor ve o noktadan sonra limitin 140 milyona kadar çıkarılabileceğine işaret ediyor.
Öte yandan Buterin’in fikirleri yalnızca bir ‘tekliften’ ibaret. Teklif kabul edilse dahi Ethereum geliştiricilerinin ve kullanıcılarının değişiklikleri benimsemesi ve Ethereum yazılımı için gerekli güncellemeleri yapması gerekiyor. Bunun için de aylar hatta yıllar sürecek bir zaman dilimini gözden çıkarmamız gerekiyor.