Son zamanlarda veri depolamada Blockchain teknolojisinden sıklıkla yararlanılıyor. Ancak veriler blockchain’de depolanmıyor. Blockchain daha ziyade otomatik ödemeleri ve verilerin hızlı bir şekilde kurtarılmasını kolaylaştıran bir defter olarak kullanılıyor. Üst düzey gizlilik, güvenlik ve şeffaflık blockchain’in sunduğu avantajların başında geliyor.
Teoride mümkün olsa da, değiştirilemez oluşu, kapasite ve hız limitasyonları sebebiyle blockchain’de veri depolamak pratikte mümkün değil. Merkezsiz uygulamaların karşılaştığı finansal olmayan içerik depolaması ve hızlı veri kurtarımı gibi sorunlara çözüm getiren TiesDB ekibi kendi veritabanını kullanıcıların hizmetine sunmaya hazırlanıyor.
Ties.DB platformunu veri depolamaya ilişkin temel sorunlara çözüm getiren dağıtımlı bir veri havuzu olarak tanımlayabiliriz. Herkese açık, merkezsiz ve dağıtımlı NoSQL veritabanı altyapısıyla oluşturulmuş platformun kullanıcıları büyük boyutlu dinamik verileri depolayabiliyor ve veritabanındaki belgeleri hem kolay bir şekilde arayabiliyor hem de kurtarabiliyor. Açık kaynaklı platformu piyasaya giriş yapmaya hazırlanan diğer merkezsiz uygulamalar ve blockchain bağlantılı projeler rahatlıkla kullanabilir.
Dağıtımlı veritabanlarının oluşturulmasındaki en büyük engelin “Byzantine Hata Toleransı” olduğu sık sık dile getiriliyor. Ties.DB bu soruna ve halka açık bir ağda gerçekleşebilecek saldırı türlerine karşı etkili bir çözüm getiriyor. Ties.DB’deki tüm veriler sahiplerince imzalandığı için node’lar verileri ne isteğe bağlı olarak değiştirebilir ne de diğer node’ları kopyalarken verilere hasar verebilir. Veri değiştirme girişimleri elektronik imzadaki değişiklikler sayesinde hemen tespit edilir ve veri değiştirmeye teşebbüs eden katılımcılar anında ağdan atılır.
Platformun benimsediği ilkeler
Ties.DB’nin birçok platform ve uygulamada aynı anda çalışma, hızlı işleme için esnek olma, diğer DB node’larının zararlı faaliyetlerine karşı direnç gösterme gibi özelliklere sahip olması için proje ekibi oldukça yoğun bir şekilde çalışıyor. Ek olarak platformun kopyalamayı desteklemesi ve katılımcılarını ağı desteklemeye teşvik edecek mekanizmalara sahip olması isteniyor. Tüm bu gereklilikleri yerine getirmek için Ties.DB şu ilkeleri benimsedi:
- Database client’ının açık anahtar tarafından kimliği saptanır.
- Her kullanıcı işlem yapabilir, ancak işlemlerin imzalı olması gerekmektedir.
- “Sahibi tarafından imzalanmış” yeni kaydı bizzat kullanıcı oluşturur.
- Sonrasında kayıt yalnızca sahibi veya kayıt sahibinin akıllı sözleşmeyle (smart contract) izin verdiği kişi(ler) tarafından değiştirilebilir.
- Herkes kayıtları okuyabilir.
- Her kullanıcının kimliği farklıdır ve bu kimlikler birbirinden farklı kayıtlar oluşturur.
- Smart contracts kullanılarak karmaşık izinler oluşturulabilir.
- İşlemler ve kopyalamalarda tüm izinler kontrol edilmelidir.
- Bu ilkeler merkezsiz uygulamaların yavaş veri depolama sorununu çözer ve böylece depolanan verilerde gelişmiş arama yapmanın önü açılır.
VR/AR hamlesi
Farklı türlerde platformların bilgi depolamasını kolaylaştırmak ve piyasada kendini kanıtlamak isteyen Ties.DB bu doğrultuda Varcrypt ile stratejik partnerlik anlaşması imzaladı. Sanal Gerçeklik (VR) ve Artırılmış Gerçeklik (AR) alanlarında çalışmalar yapan Varcrypt dünyanın blockchain temelli ilk VR/AR içerik dağıtım platformu. Ties.DB CEO’su ve kurucu ortağı Alexander Neymark stratejik parnerliğe dair duygularını şu cümlelerle aktarıyor:
“VARcrypt ile başlattığımız partnerlikten ötürü çok heyecanlıyız. Varcrypt ile birlikte yürüteceğimiz çalışmalardan somut çıktılar alacağımızdan eminim. Bu çıktılar sayesinde birçok blockchain projesi Ties.DB platformunu kullanmaya başlayacak ve uluslararası arenada etkinliğini artırmayı hedefleyen şirketimiz artırılmış/sanal gerçeklik (AR/VR) sektörüne hızlı bir giriş yapacak.”
Varcrypt partnerliğiyle birlikte Ties.DB onlarca milyar dolarlık VR/AR sektöründe söz sahibi olabilir. Büyük veri depolama ve kurtarma gibi faaliyet göstermesi zor bir konuda büyük bir atılım yapan; üstüne üstlük VR/AR sektörüne de atılmaya hazırlanan Ties.DB projesi hiç şüphe yok ki büyük bir potansiyele sahip. Projeye dair daha fazla bilgi almak için resmi web siteyi ziyaret etmenizi öneririz.