Bir Web3 rollup protokolü olan Cartesi’nin geliştiricilerinden Jathin Jagannath, Afrika’nın Web3 sektöründe yaşadığı önemli bir engel olarak yasal düzenleyici belirsizliklere atıfta bulundu. Jathin’e göre Web3 sektörünü çevreleyen açık ve iyi tanımlanmış yasal düzenlemelerin olmaması, potansiyel kullanıcılar ve yatırımcılar arasında korku ve endişe yaratabilir.
Afrika’da Yasal Belirsizlikler
Konuya ilişkin verdiği bir röportajda düşüncelerini paylaşan Jathin Jagannath, yasal düzenleyici belirsizliğin Web3 sektörünün sunduğu birçok olanağı tam olarak benimseme konusunda isteksizliğe yol açabileceğine dikkat çekti:
“Düzenleyici alanda yaşanan belirsizlik, gelişmiş kripto okuryazarlık ve altyapı yükseltmeleri ile Afrikalıların bu engelleri aştığını ve hızlı modernleşmeye yöneldiğini göreceğiz.”
Afrika, Web3 sektörünün benimsenmesi ve inovasyon için büyük bir potansiyele sahip bir kıta olarak lanse edilemeye devam ediyor. PricewaterhouseCoopers ve Emurgo Africa; Afrika’da Web3 sektörü üzerine yakın zamanda yayınlanan bir rapora göre Afrika genelinde blockchain finansmanı 2022 yılında %1,668 oranında artarken; Kenya, Nijerya ve Güney Afrika kıtanın Web3 sektörünü benimsemesine öncülük etti.
Afrika’nın Web3 sektörüne yönelik potansiyeline rağmen Jathin büyük bir eğitim ve bilgiye erişim eksikliğine dikkat çekti. Kripto okuryazarlığın geliştirilmesinin önemini vurgulayan Jathin, Web3 sektörünün birçok alanda başarılı bir şekilde entegre edilebilmesi için nitelikli işgücü ve kullanıcı tabanının çok önemli olduğunu aktardı.
Afrika ve Web3 Alanı
Cartesi ve Web3bridge, Ocak 2024’ün başlarında Nijerya’da sekiz haftalık bir Cartesi kursu için bir araya gelecek. Jathin, Nijerya’nın dinamik blockchain potansiyeline katkıda bulunarak Afrika ekosisteminde görünürlüğü artırma ve geliştiricilerin becerilerini geliştirme konusundaki kararlılıklarından bahsetti.
Jathin’e göre Afrika genç demografisi ve değişken para birimi de dahil olmak üzere birkaç nedenden ötürü 2024 ve sonrasında Web3 sektörüne yaşanacak gelişmeler için hazır. Ancak Oxford Business School‘a göre Afrikalıların neredeyse %24’ü bankacılık sistemine katılmıyor ve bu durum konuya ilişkin bir endişeye neden oluyor.
Jathin; merkezi olmayan Web3 cüzdanları başta olmak üzere diğer Web3 uygulamalarının mevcut zorlukların üstesinden gelebileceğini ve Afrikalıların finansal sistemlerle etkileşim kurma ve sınır ötesi para transferi gibi birçok işlem yapma biçimlerinde dönüştürücü değişiklikler getirebileceğini belirterek Afrika’daki Web3 potansiyelinin altını bir kere daha çizdi.