Binlerce yıldır altın ve gümüş gerçek para olarak kullanılıyor ve halen itibari paralara göre daha güvenilirler. Kâğıt para hayatımıza girmiş olsa da özellikle yüksek enflasyonla mücadele eden ülkelerde insanların altın ve gümüşe yoğun ilgi gösterdiğini görüyoruz. Bunun birçok sebebi var.
Altın ve Gümüş
Bu iki değerli maden binlerce yıldır insanların takas aracı olarak kullandığı şeyler. Günümüzde de birçok sebepten özellikle enflasyonist bölgelerde ikisine talep fazla. Fiziksel olarak altın ve gümüş tutmak sizi ülkenizin para birimi değer kaybederken önemli ölçüde korur.
Üstelik dolarizasyonun güçlendiği zayıf ekonomiye sahip bölgelerde bu yatırımcılar hem dolar hem de altının veya gümüşün değer kazanmasıyla birikimlerini koruyor. Türkiye gibi ülkelerdeyse bu kültürün de önemli parçası haline gelmiş durumda. Yeni evli çiftlere verilen altın hediyeleri ailelerin kendi aralarında birbirlerini ihtiyaç duydukları dönemde belli oranda finanse etmesi anlamına geliyor.
Bitcoin, Altın ve Gümüş
Peki Altın ve gümüş binlerce yıldır hayatımızda. Hatta kültürümüzün de bir parçası oldu, peki Bitcoin? BTC ise çok daha yeni bir varlık, değer deposu. Halen az sayıda insan onun uzun vadeli potansiyeline, değer deposu olarak konumuna inanıyor. Bu da henüz tam olarak potansiyelinin ortaya çıkmadığı anlamına geliyor.
Belki de teknoloji geliştikçe ve birkaç nesildeki algıyı değiştirdikçe bunun değiştiğini göreceğiz. BTC henüz 20 bin dolarken onu alıp satmış insanların torun sahibi olduğu dünyada elbette bugünkü ileri yaş grubundaki yatırımcılardan farklı bir profil görmeliyiz. Üstelik bugünkü genç nesil altın ve gümüşü eski tip yatırım aracı olarak gördüğünden yaşlıların Bitcoin’e baktığı gibi onlara bakıyor.
Ünlü finans yazarı Robert Kiyosaki ise fanatik altın ve gümüş savunucusu olmasına rağmen şunları söylüyor;
“Altın ve gümüşü severim. Altın ve gümüş madenleri var. Altın ve gümüşle ilgili sorun şu ki… fiyatlar yükseldikçe daha fazla altın ve gümüş bulunuyor. Aynı şey petrol için de geçerli. Benim de petrol kuyularım (şirketlerin hisselerine yatırım vesaire) var. Bu Bitcoin için doğru değil. Bitcoin fiyatı ne kadar yükselirse yükselsin sadece 21 milyon tane olacak. Bu yüzden Bitcoin’i seviyorum.”
Belki de arz kıtlığının gerçek anlamda ne olduğunu dünyaya Bitcoin anlatacak.