Uniswap, merkezi olmayan finans (DeFi) token’larının otomatik işlemlerini kolaylaştırmadaki rolü ile bilinen popüler bir merkezi olmayan işlem protokolüdür.
Uniswap (UNI) Nedir?
Otomatik bir piyasa yapıcıya (AMM) bir örnek olan Uniswap, Kasım 2018’de piyasaya sürüldü, ancak bu yıl DeFi fenomeni ve token işlemlerindeki buna bağlı artış sayesinde önemli bir popülerlik kazandı.
Uniswap, token işlemlerini otomatik hale getirmeyi ve token tutan herkese tamamen şeffaflık sağlamayı ve aynı zamanda geleneksel borsalardakine kıyasla işlemlerin verimliliğini artırmayı amaçlamaktadır.
Uniswap, likidite sorunlarını otomatik çözümlerle çözerek, ilk merkezi olmayan borsaları rahatsız eden sorunlardan kaçınarak daha fazla verimlilik yaratır.
Eylül 2020’de Uniswap, protokolün eski kullanıcılarına kendi yönetişim token’ı UNI’yi oluşturarak ve ödüllendirerek bir adım daha ileri gitti. Bu, hem karlılık potansiyelini hem de kullanıcıların geleceğini şekillendirme becerisini arttırdı.
Uniswap, DeFi alanında likidite ve dolayısıyla alım satım ve işlemlerin sağladığı değeri yaratmak için vardır.
Şu anda faaliyette olan en büyük AMM’lerden biri olan protokol, otomatik değişim için bir formül kullanarak çalışır – X x Y = K. Kurucu Hayden Adams, kendisini formülün Uniswap üzerindeki özel uygulamasının mucidi olarak tanımlıyor.
Uniswap sadece merkezi olmayan bir borsa değildir; EtherDelta gibi platformların likidite ile yaşadığı sorunları çözmeye çalışır.
Protokol, piyasa yapıcılığı sürecini otomatikleştirerek, riski sınırlandırarak ve tüm taraflar için maliyetleri düşürerek faaliyeti teşvik eder. Mekanizma ayrıca kullanıcılar için kimlik gereksinimlerini ortadan kaldırır ve teknik olarak herkes herhangi bir token çifti için bir likidite havuzu oluşturabilir.
Uniswap’e göre, yönetişim jetonu UNI, Uniswap’i resmi olarak kamuya ait ve kendi kendine sürdürülebilir bir altyapı olarak yıkılmaz ve otonom niteliklerini dikkatli bir şekilde korumaya devam etmek için oluşturuldu.
Yazının yayına hazırlandığı sırada 31,30 dolardan işlem göre Uniswap Coin’in 16,369,747,828 USD ile piyasa hacmi bakımından 8. sırada yer aldığı görülüyor. Ayrıca Uniswap, 17 Eylül 2020’de 0,419 dolar ile en dip seviyeyi ve 23 Mart 2021’de 36,41 dolar ile rekor seviyeyi gördüğünü belirtmekte fayda var.
Yapılan açıklamalara göre şu anda dolaşımda 523,252,456 Uniswap Coin bulunuyor ve toplam rakamın 1.000.000.000 UNI Coin olacağı ifade ediliyor.
UNI Coin Nereden Alınır?
UNI Coin, işlem hacmi bakımından dünyanın en büyük kripto para alım satım platformu Binance aracılığı ile hızlı ve güvenli bir şekilde satın alınabilir.
UNI Coin satın almak için öncelikle Binance’e üye olmak ve ardından itibari para göndermek gerekiyor. Türk Lirası ya da dolar gibi bir itibari para gönderiminin yapılmasının ardından UNI Coin’in işlem gördüğü Bitcoin (BTC), Tether (USDT), BUSD ve Binance Coin (BNB) UNI işlem çiftinde alım işlemi gerçekleştirilebilir.
Bunlara ek olarak Binance’de sadece piyasa değerinden değil daha düşük değerden de satın alma emri vererek kullanıcılar istedikleri fiyattan satın alma işlemlerini gerçekleştirebilir. Bunun için Limit sekmesini kullanmanız ve almak istediğiniz miktar ile almak istediğiniz fiyatı girmeniz yeterli olacaktır.