Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) dünya GSYİH’sının yaklaşık %95’ini oluşturan 63 merkez bankasının ortak finans topluluğudur. Burada alınan kararlar yaptırım anlamında ülkelere uyum zorunluluğu getirmese de dikkate alınmaktadır. BIS uzun süredir kripto paraları da yakından izliyor ve raporlar yayınlıyor.
Uluslararası Ödemeler Bankası Kripto Paralar
Meksika ve Kolombiya’nın başını çektiği bir grup merkez bankacısı Salı günü yaptıkları açıklamada, kriptonun gelişmekte olan piyasalardaki finansal riskleri azaltmakta başarısız olduğunu, ancak buna verilecek yanıtın doğrudan bir yasak yerine düzenleme olması gerektiğini söyledi.
Gelişmekte olan ülkelerdeki insanlar kripto paralara karşı daha büyük bir motivasyona sahip oluyor. Gelir dengesizliği ve zor yaşam şartları onlar için kriptoyu bir çıkış kapısına dönüştürüyor. Gelişmekte olan ekonomiler değişken fiat para birimi ve bankalara erişim eksikliği, geleneksel finansa alternatifler gibi sebeplerle kriptonun daha hızlı benimsendiği yerler oldu.
Chainalysis verilerine göre, dünya genelinde en çok kripto kullanan 20 ülkeden sadece ikisi gelişmiş ülkelerden ve geri kalanını Vietnam, Brezilya ve Hindistan gibi ülkeler oluşturuyor.
BIS tarafından yayınlanan son rapor da büyük ölçüde bu talep motivasyonunu ele alıyor. Araştırmaya göre insanları enflasyonun etkisinden koruma ya da düşük maliyetli bir ödeme alternatifi sunma vaatleri, kriptonun “hayali cazibesinin” sadece bir parçası. Rapora göre kripto yurtdışına para göndermenin popüler bir yolu olsa da, “sermaye akışında büyük ve ani değişikliklere” neden olabilir.
Kripto Raporunun Detayları
Rapor gelişmekte olan ülkelerdeki talebe odaklanıyor demiştik. Raporun öne çıkan başlıklarını birkaç maddeyle özetlememiz gerekirse şunları söyleyebiliriz;
- Kripto varlıklar şimdiye kadar daha az gelişmiş ekonomilerdeki finansal riskleri azaltmadı, aksine artırdı.
- “Teknoloji hala çeşitli yapıcı şekillerde uygulanabilir” diyen çalışma, düzenlemelerin “inovasyonu bu tür sosyal açıdan faydalı yönlere kanalize etmesi” gerektiğinin de altını çiziyor.
- Raporda, kriptoya dayalı borsa yatırım fonlarının (ETF‘ler) ortaya çıkmasının riskleri artırabileceği ve uzman finans bilgisi olmayan daha geniş bir insan kitlesinin piyasaya girmesine olanak sağlayabileceği belirtildi.
Temmuz ayında BIS, kriptonun “doğasında var olan kusurlar” nedeniyle para olarak kullanılamayacağını söylerken, Birleşmiş Milletler’in kalkınma kolu gelişmekte olan ekonomilerin vergi toplama ve para politikasına yönelik riskleri azaltmak için yaygın kısıtlamalar getirmesi gerektiğini söylemişti.