Türkiye’de son yıllarda kripto para sektörüne yönelik ilgi inanılmaz bir şekilde artmaya devam ediyor. Dünyanın en büyük kripto para borsalarından birisi olan Binance’in ağ trafiğinin çoğunluğunu Türkiye’nin oluşturması da bunun en büyük kanıtı.
Türkiye’nin Kripto Para İlgisi Büyüyor
Buna rağmen hala Türkiye’de kripto paralara yönelik regülasyon oluşturma veya vergi düzenlemesi getirme konusunda işler istendiği gibi ilerlemiyor. Son dönemde YouTuber’lara ve kısa süre önce de serbest çalışan yazılımcılara ciddi vergi cezaları kesilmesi, kripto para yatırımcılarını tedirgin ediyor. Türkiye’de net bir kripto para vergilendirmesi olmasa da bunun olacağına dair açıklama ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan’dan geldi.
Sayan, kripto para sektörünün kendisinin de dikkatini çektiğini belli eden açıklamasında, beklenen vergilerle ilgili de konuştu. Kripto para piyasasının her yıl %12 büyüdüğünün tahmin edildiğini belirten Sayan, bunlara erişilebilirliğin kripto paraların kabul görmesine olanak sağlayan en büyük etmenlerden olduğunu vurguladı.
Kripto Paralar Kolaylık Sağlasa da Zararları da Yok Değil
Sayan, kripto paraların kullanıcılar için pek çok kolaylık sağlamasına rağmen bunların birtakım sorunlara da ev sahipliği yaptığını hatırlattı. Özellikle vergi konusuna değinen Sayan’ın bu konuda yaptığı açıklamalar ise şöyle:
“Bu soruların başında, kripto paraların hukuki tanımı ve bu doğrultuda düzenlenmesi geliyor. Kripto paraları gerçek bir para gibi mi, emtia gibi mi değerlendirilmeli? Bunların, vergilendirmeyle ilgili rejimleri nasıl olmalı? Eğer vergilendirilecekse, hangi kriterler göz önüne alınmalı? Kripto para kullanımı kısıtlanmalı veya yasaklanmalı mı?”
Türkiye, Çalışmalara Başladı
Kripto paraların düzenlenmesi konusunda şu an küresel bir standart olmadığını belirten Sayan, Türkiye’nin ise çalışmalara başladığını belirtti. Sayan’a göre bu sadece ülkelerin mali kaybı olarak görülmeyip aynı zamanda suç teşkili açısından da dikkat çekiyor:
“Ülkelerin maruz kaldığı mali kayıpların ötesinde, kripto paraların yasa dışı ve suç teşkil eden eylemlerde kullanılması, tüm dünyanın üstesinden gelmesi gereken önemli bir sorun. Dünyada, kripto paralarla ilgili kapsayıcı bir mevzuat bulunmuyor. Ülkemizde ilgili kurumlarımız, kripto paralar hakkında detaylı araştırmalarını ve hazırlıklarını yapmaya devam ediyor.”
Sayan’ın açıklamalarına bakıldığında ise kripto paraların vergilendirilmesi konusunda çalışmaların çoktan başladığı görülmekte.