Hepimizin yakından takip ettiği gibi son günlerde özellikle ana akım medya Thodex olayıyla birlikte kripto para sektörüyle ilgili çok sık içerik üretmeye başladı. Fakat bu içeriklerin birçoğu yanlış aktarılmış bilgilerle dolu olduğu için kripto para ekosistemine zarar verir niteliğe büründü.
Tam olarak bu sebepten ötürü yanlış aktarılan bilgileri düzeltmek ve kripto para dünyasının gerçeklerini konuşmak amacıyla sektörün önde gelen isimleri ve medya kuruluşları ortak bir canlı yayın düzenledi. 4 bölümden oluşan yaklaşık olarak 4 saat süren canlı yayına katılım oldukça yüksekti. Ortak canlı yayın BTCHaber, CoinTürk, Coinkolik, Koin Bülteni, Muhabbit ve Uzmancoin sitelerinin YouTube kanalında yayınlandı.
Yayının moderatörlüğünü Kriptomeda Kurucusu Eray Dengiz üstlendi ve programda konuşmacı olarak çok önemli isimler yer aldı.
Finans Bölümü: Ebru Güven (Moderatör), Turan Sert, Vedat Güven ve İslam Memiş
Programın ilk bölümünde; finansal okuryazarlık, dijital okuryazarlık, yatırımcı sorumluluğu, devletlerin yaklaşımı, merkezsizleşmenin önemi ve Türkiye’nin önündeki fırsatlar gibi önemli başlıklar değerlendirildi.
Hem yatırım hem kripto para yatırımı alanının oldukça risk içerdiğini her fırsatta dile getirdiklerini belirten Tim Danışmanlık kurucu ortağı Vedat Güven, kripto para yatırımı yapmak için sadece finansal okuryazarlığın yeterli olmadığının buna ek olarak dijital okuryazarlığın da çok önemli olduğunun altını çizdi.
Konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda ise Güven, “Kripto paralar yüksek volatiliteye sahip varlıklar. Bu nedenle yatırım yapmak isteyen kişiler, risklerini ölçemiyorlarsa bu piyasaya girmemeleri lazım.” sözlerini kullandı.
Buna ek olarak Güven kripto para borsalarında para saklama konusuna da değindi. Güven, borsaların para saklama alanları olmadığını belirterek sadece kripto para alım satımına aracı kuruluşlar olduklarını ifade etti. Bu noktada ise Güven yatırımcıya büyük sorumluluk düştüğünü ifade ediyor.
Program esnasında devletlerin neden engelleyici bir tavır sergilediklerine değinen İslam Memiş, devletlerin aslında konuyu net olarak bilmediklerini ve bu sebeple engellemeler yoluyla konuyu ötelemeyi tercih ettiklerini dile getirdi.
Ayrıca Memiş’e göre, yatırımcıların, yatırım araçlarına kızmaması gerekiyor:
Yatırım araçlarına kızmayın, kendinizi sorgulayın. İnsanlar bu piyasa yalnız olduğunu bilmeli.
Memiş, nasıl ki altın düştüğünde altına, gümüş düştüğünde gümüşe kızmıyorsak kripto paraların da benzer bir görüş ile değerlendirilmesi gerektiğini ifade ediyor.
Bunlara ek olarak Turan Sert, borsalarda tutulan paraları ve Türkiye’nin önündeki fırsatları değerlendirdi. Sert’e göre, kripto paranın amacı özgürleşmeyi sağlamak ve riski önlemek için borsalardaki paranın cüzdanlara çekilmesi çok önemli.
Sert konuyla ilgili açıklamalarında, “Borsalar tutulan paraların emanet olduğunu unutmamalı. Müşteri paralarını tuttukları için borsaların regülasyonlara tabii olması gerekiyor. Çok karmaşık ve teknolojik bir alan olduğu için düzenlemelerin iki haftada gelmesi işin özünün kaçırılmasına sebep olabilir.” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin önündeki fırsatlar konusunda ise Sert, kripto para birimlerinin ve Blockchain’in çok önemli fırsatlara ev sahipliği yaptığını dile getirdi. Bu sebeplerle devletin kripto para ve Blockchain sektörünü desteklemesinin çok önemli olduğunun altını çizen Sert, “Eğer sıkı regülasyonla ekosistemi engellerseniz inovasyonun önüne geçmiş olursunuz. Ayrıca ülkeye girecek olan parayı da engellersiniz.” sözlerini kullandı.
Teknoloji Bölümü: Devrim Danyal (Moderatör), Cemil Şinasi Türün, Mert Susur, Tansel Kaya ve İsmail Hakkı Polat
İsmail Hakkı Polat ve Cemil Şinasi Türün son günlerde ana akım medyada yer alan yanlış bilgilendirmelere sitemlerini dile getirdi. Polat konuyla ilgili, “Yıl olmuş 2021. Siz genç bir kitleye hitap ediyorsunuz. Bu genç kitle 2 milyar dolar dediğiniz zaman sorgulayan bir kitle. Siz burada bile teknoloji kullanamaz bir gazetecilik yaptığınız zaman ortalığı velveleye veriyorsunuz.” sözlerini kullandı.
Türün ise bu noktada, “Blockchain ile kripto paraların ayrışmasının gerektiği gibi gerçekleşmediğini biliyoruz. Birçok insan kulaktan dolma bilgilerle kurunun yanında yaşı da yakıyor. Yapılmış ya da yapılacak iyi işleri de engellemeyi öneriyorlar. Borsaların merkezileştirilmesi gerektiğini söylüyorlar ama biz merkeziyetsiz hale getirmek için çalışıyoruz.” açıklamasını yaptı.
Bunlara ek olarak Türün Blockchain’in, şeffaf olmayan soygun düzenin bitmesi anlamına geldiğini ama medyada bunun tam tersi bir algı yaratıldığını ifade ediyor. Ayrıca türün Thodex olayında “bilanço yönetildiğini” ve bu sebeple bugünkü durumların yaşandığının altını çiziyor.
Uçurtma Projesinin başındaki isimlerden olan Mert Susur ise yaptığı açıklamalarda regülasyon eksikliğinin girişimcileri engellediğini belirtiyor. Susur açıklamalarında şu ifadeleri kullanıyor:
“Bir regülasyon olmaması yapılacak projeleri engelliyor. Çünkü ileride karşımıza nasıl engellerin çıkacağını bilmiyoruz.”
Ayrıca Susur’a göre finansal özgürlük önümüzdeki 5-10 yılın trendi olacak ve bu sebeple yazılımcılar merkezsizliği öğrenmeli ve çok iyi sindirmeli.
Tüm bunlara ek olarak Polat, teknoloji okuryazarlığı olan kişileri hiçbir regülasyonun engelleyemeceğinin de altını çizdi. Bitcoin’in zenginlik değil özgürlük veren bir varlık olduğunu dile getiren Polat, bunları bilmeyen kişiler için düzenlemelerin gelmesinin gerekli olduğunu belirtti.
Hukuk Bölümü: Elçin Karatay (Moderatör), Celil Öztürk ve Ece Ildır
Programın üçüncü bölümü olan hukuk bölümünde özellikle Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamalara ve vergilendirme konusuna değinildi.
Regülasyon için öncelikle bir tanım yapılması gerektiğine dikkat çeken Ece Ildır, kripto varlık teriminin kullanıldığının ama kripto para teriminden bahsedilmediğinin altının çiziyor. Bu noktada uluslararası alanda da çok net düzenlemeler olmadığını belirten Ildır çeşitli lisanslamaların olduğunu ifade ediyor. Türkiye’de düzenlemelerin 2 haftada yapılacak olmasının mantıklı olmadığını belirten Ildır, ilk olarak borsalara odaklanılması gerektiğini ifade ediyor.
Ildır’ın bu konudaki görüşünü destekleyen Elçin Karatay ise “İlk etapta borsalar düzenlenmeli. Eğer bu kadar kısa sürede düzenleme gelirse muhtemelen var olan düzenlemeler üzerinden gidilecek.” sözlerini kullandı. Dolayısıyla Karatay, kripto paralar için en azından şimdilik ayrı bir düzenleme oluşturulmayacağını düşünüyor.
Bunlara ek olarak kripto para birimlerine kaygı temelinde bakıldığını belirten Öztürk, özellikle kripto para çıkışlarının nasıl engelleneceği, adreslere ilişkin nasıl düzenlemeler geleceği ve bu düzenlemelerin ekosistemde nasıl etki yaratacağı konularının çok önemli olduğunu ifade ediyor.
Vergi konusunda ise Ildır, “Caydırıcı olmayan ve cezalandırıcı bir sistem değil, tam tersine vergi anlamında teşvik edici bir sistem getirebilirsek yabancı yatırımcıyı Türkiye’ye çekebiliriz.” sözlerini kullanıyor.
Medya Bölümü: Alp Işık (Moderatör), Aytunç Yıldızlı, Erhan Kahraman, Fatih Taşdemir, Neşe Yavuz ve Onur Atam
Cointelegraph Türkçe yönetici editörü Erhan Kahraman, global medyada Türkiye konusuna vurgu yaparak, “Global medyanın Türkiye’ye algısı, ana akım medyanın kripto paraya algısı nasılsa aynı o şekilde devam ediyor. Bizim kendimizi globalde daha iyi anlatabilmek için ana akım medyadaki gazetecilere kripto paraları iyi bir şekilde anlatmamız gerek.” sözlerini kullandı.
CoinTürk kurucusu Onur Atam ise ilk günlerden bu güne kripto para sektörüne olan yaklaşımı, “Aslında dört aşamalı bir hikayenin içindeyiz. Ben bunu 2014-2015 yıllarında değerlendirmişti. Gandhi’nin bir sözü var: ‘Önce seni görmezden gelirler, sonra seninle alay ederler, sonra seninle savaşırlar, sonra sen kazanırsın.’ Bizi çok görmezden geldiler. Yani kripto camiası görülmedi uzun yıllarca. Daha sonra bizimle alay etmeye başladılar. Bitcoin’ciler dediler, coin’ciler dediler. Biz duruşumuzu hiç değiştirmedik. Her gün aynı disiplinle aynı düzenle işimizi yapmaya devam ettik. Bugün artık savaş kapısı açıldı. Bu savaşı tabii ki kötü anlamda düşünmemek lazım. regülasyonlar devletlerle kişiler arasındaki mücadeledir. Sıra buna geldi. Şimdi regülasyonları yaşayacağız hep birlikte. Sonra bu savaş bitecek ve biz kazanacağız.” sözleri ile detaylı bir şekilde açıkladı.
Bunlara ek olarak Atam, ana akım medyanın bugün gelinen noktada bir hit savaşları içine girdiğini ve kripto para alanındaki hitlerin tamamına da sahip olmak istediğini de belirtiyor.
Son bölüm olan medya bölümünde genel itibari ile ana akım medyanın kripto para sektörü üzerinde yarattığı yanlış algıdan ve aslında bunun bir kripto para içerik üreticileri tarafından nasıl değiştirilebileceği konusuna değinildi.
Programın tamamını ise aşağıdan izleyebilirsiniz.