Geçtiğimiz günlerde ana ağını kullanıcılara açan TRON‘un merkezsiz uygulamalar konusunda Ethereum’a rakip olabilecek bir potansiyele sahip olduğunu siz değerli okurlarımızla paylaşmıştık. TRON kurucusu Justin Sun geçtiğimiz gün attığı bir tweet’le bu savı destekledi.
Sun attığı tweet’te yedi ayrı maddeden bahsederek TRON’un Ethereum’dan daha iyi olduğunu savundu.
TRON niçin ETH’den daha iyi: 1. Saniyede 2000 işlem vs 25 işlem 2. bağımsız token vs otoriter kurallar 3. 100 milyon merkezsiz uygulama kullanıcısı vs binlerce kullanıcı 4. Ücretsiz vs yüksek ücret 5. Coin yakma 6. 2 milyar dolar bonus vs sıfır 7. Yüksek ölçeklenebilirlik vs düşük ölçeklenebilirlik.
Tweet’inde bahsettiği bütün maddeleri detaylı bir şekilde açıklayan Justin Sun bazı önemli noktalar üzerinde durdu.
İşlem hızı
Justin Sun işlem hızı konusunda Tron’u bir hayli methetti ve Tron’un saniyede 2000 civarında işlem gerçekleştirebilecek güce sahip olduğunu vurguladı. Ethereum ise bu sayının çok daha gerisinde kalıyor ve saniyede yalnızca 25 işleme olanak veriyor. Bu değerin Tron’un kapasitesiyle kıyaslanamaz nitelikte olduğunu söyleyebiliriz.
Topluluk yönetimi
Tron’a toplulukla ilgili konularda “token bağımsızlığı” ilkesini uygulayan demokratik bir kripto para gözüyle bakılabilir. Öte yandan Ethereum’un bu konuda “otoriter kurallara” sahip olduğu biliniyor. Süper Temsilci Seçimi Fikrini ileri süren Tron kripto para analistleri tarafından tam merkezsizlik için mücadele eden bir coin olarak görülüyor. Tron topluluğun gücünü topluluğun kendisine veriyor.
Merkezsiz uygulama sayısı
Justin Sun’ın tweet’inde Tron adeta merkezsiz uygulamalar alanında ağır-siklet şampiyonu ilan edilmiş. Zira Tron 100 milyon kadar merkezsiz uygulama kullanıcısına sahip. Şirket bu sayıyı yılın üçüncü çeyreğine kadar daha da artırmayı planlıyor. Ethereum tarafında ise durum pek iç açıcı görünmüyor. Ethereum ağındaki merkezsiz uygulama kullanıcılarının binlerle sınırlı olduğu ifade ediliyor.
İşlem ücretleri
Çoğu kullanıcı kripto paraları işlemler için daha az ücret talep eden finansal araçlar olarak kabul ediyor. Tron bu alanda da Ethereum’u geçerek liderliği eline alıyor. Justin Sun’a göre Tron işlemler için oldukça düşük ücretler isterken, Ethereum kullanıcılarına büyük miktarlarda işlem ücreti ödetiyor.
Coin yakma
İş coin yakma noktasına varınca Tron yeniden Ethereum’un önüne geçiyor. Tron dijital varlık oluşturmak gibi amaçlarla coin yakarken Ethereum’un böyle bir uygulaması bulunmuyor.
Ödüller
Justin Sun’ın tweet’indeki ilgi çekici konulardan bir diğeri de geliştiricilere verileceği belirtilen bonus meselesi. Buna göre Tron geliştiricilerine toplamda 2 milyar dolar değerinde ödül verilecek. Bu miktarın birçok kullanıcının iştahını kabarttığı ve daha fazla insanı Tron’a çektiği söylenebilir. Tron’da durum böyleyken Ethereum’un geliştiricileri için herhangi bir bonus tahsis etmediği biliniyor.
Ölçeklenebilirlik
Ölçeklenebilirlik blockchain ağlarında en çok konuşulan meselelerden biri. Oldukça gelişmiş bir yapıya sahip olduğu bilinen Tron’u ölçeklenebilirlik konusunda Ethereum’la kıyaslamamız yanlış olacaktır. Ethereum ağının ölçeklenebilirliği oldukça düşük düzeydeyken Tron bu alanda son derece gelişmiş özelliklere sahip.
Ethereum piyasadaki en yüksek değere sahip ikinci kripto para. Bir diğer deyişle piyasadaki en değerli altcoin Ethereum büyük yatırımcılar tarafından destekleniyor ve fonlanıyor. Birçok kişi Ethereum’un ERC20 ekosistemiyle projeler üzerinde baskın bir güç elde ettiğini düşünüyor.
Tron’un değerini ve büyüklüğünü inceleyen bir kripto para kullanıcısı, altcoin’in Ethereum ağından tamamen ayrılıp kendi ana ağına geçtiğinde kolayca ayakta durabileceği ve Ethereum’a sağlam bir rakip olabileceği sonucuna rahatlıkla varabilir.
Kaynak: Ethereumworldnews