Toncoin’in (TON) evi olarak gösterilen popüler mesalaşma platformu Telegram kısa süre önce Sık Sorulan Sorular (SSS) bölümünü güncelleyerek sohbet gizliliğine ilişkin önmeli bir değişiklik yaptı. Telegram’ın yaptığı değişiklik platform için kritik gizlilik beyanını kaldırıldığının öne sürülmesinin ardından kaydedildi.
Telegram’da Önemli Değişiklik
Telegram, SSS bölümünü güncelleyerek sohbet gizliliğine ilişkin açıklama SSS’ini “Bir bot veya kanal telif hakkımı ihlal ederse ne yapabilirim?” sorusu altındaki başka bir bölümüne taşıdı. SSS tarafında yapılan değişiklikten önce kullanıcılara tüm Telegram sohbetlerinin ve grup konuşmalarının özel olduğu ve platformun bu sohbetlerle ilgili talepleri işleme almadığı konusunda güvence veriliyordu.
Uzmanlar Telegram’ın SSS bölümünde yaptığı bu değişikliği önemli değişiklik olduğunu belirtiyor. Bilindiği üzere Telegram’ın kurucusu Pavel Durov kısa süre önce ciddi suçlamalarla Fransa’da gözaltına alınmış ve dört gün gözaltında kalmasının ardından serbest bırakılmıştı. Durov’un serbest bırakılması sonrası uygulama içinde önemli değişiklikler yapılacağı iddia edilmişti. Nitekim SSS bölümünde yapılan bu son değişiklik bu değişimin çoktan başlamış olabileceğini gösteriyor.
Durov Gözaltı Sonrası Sessizliğini X Hesabından Yaptığı Açıklamayla Bozdu
Öte yandan Telegram’ın kurucusu Durov, Fransa’da gözaltına alınıp ardından serbest bırakılması sonrası ilk kez konuştu. Kişisel X hesabındana çıklama yapan Durov, geçtiğimiz günlerde Paris’e vardığında Fransız yetkililer tarafından dört gün boyunca sorgulandığını ve kendisine Telegram kullanıcıları tarafından gerçekleştirilen yasadışı faaliyetlerden kişisel olarak sorumlu tutulabileceğinin söylendiğini açıkladı. Durov, Telegram’ın iletişim bilgilerinin kamuya açık olan bu tür talepleri çözmekten sorumlu resmi bir Avrupa Birliği temsilcisine sahip olduğunu işaret ederek durum karşısında şaşkınlığını dile getirdi.
Durov, Fransız yetkililerin gösterdiği yaklaşımı eleştirerek, Fransa‘daki terörizm tehditleriyle mücadele etmek için Telegram ile kurulan bir yardım hattı da dahil olmak üzere yardım için ulaşmaları konusunda birden fazla yol sunulduğunu vurguladı. Bir CEO’yu platformdaki üçüncü taraf eylemlerinden sorumlu tutmak için eski yasaları kullanmanın teknolojik yeniliği engelleyebilecek kusurlu bir yöntem olduğunun altını çizdi.
Telegram’la ilgili daha genel sorunlara da değinen Durov, özellikle bölgeler arasında farklı yasal çerçeveler arasında hizmet göstermeye çalışırken gizlilik ve güvenliği dengelemenin önemli bir sorun olduğunu vurguladı. Telegram’ın özellikle otoriter rejimlerde kullanıcı gizliliğini koruma taahhüdünü yineledi ve platformun Rusya ve İran gibi yerel düzenleyici taleplerle uyum sağlayamadığı pazarları terk ettiğini ekledi.
Durov, Telegram’ın çalışmaya devam etmek için küresel tutarlılığı korumaya çalışırken, yetkililerin taleplerini iletmeleri konusunda birtakım iyileştirme yapılabileceğini kabul etti. Telegram’ın düzenlenmemiş bir platform olduğu iddialarına karşı çıkarak, platformun her gün milyonlarca zararlı gönderi ve kanalı kaldırdığını ve düzenli olarak şeffaflık raporları yayınladığını belirtti. Durov, Telegram’ın 950 milyon kullanıcıya ulaşan hızlı büyümesine bağlı son sorunlara rağmen platformun güvenliğini ve moderasyonunu geliştirmek için bazı adımlar atılacağının da garantisini verdi.
Telegram Tarafındaki Gelişmeler Toncoin’i (TON) Vurmuştu
Yaşananlar sonrası en ağır dabeyi The Open Network (TON) ağının temel varlığı olan Toncoin almıştı. Durov’un gözaltına alınması öncesi 6,5 dolar seviyesinin üzerinde işlem gören Toncoin gözaltı haberi sonrası 4,5 dolar civarına kadar düşmüştü.
Haberin hazırlandığı sırada TON, piyasa genelindeki düşüşle birlikte aşağı yönlü eğilimini sürdürüyor. Güncel verilere göre altcoin şu anda son 24 saatte yüzde 2,85 yükselişle 4,80 dolardan işlem görüyor.