Dünyanın en büyük bulut tabanlı mesajlaşma uygulamalarından birisi olan Telegram‘ın ICO‘su, adeta yılan hikayesine dönüştü. Piyasaya sürülmesine günler kala ABD’nin finansal regülatörü Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından bütün proje durduruldu.
SEC bundan birkaç hafta önce Telegram’ın ICO’dan elde ettiği milyarlarca doları nereye harcadığını öğrenmek için mahkemeye başvurdu. Telegram ilk olarak buna olumsuz cevap verse ve detaylı bir açıklama yayınlasa da, ikinci açıklamasında bu bilgileri toplamalarının aylarca süreceğini belirtti. 9 Ocak tarihli bir mahkeme evrakına göre, Telegram avukatları veri koruma yasalarını incelemeleri gerektiğini ve kullanıcıların haklarını ihlal etmeden bunu vermelerinin aylar süreceğini belirttiler.
Binlerce İşlemin İncelenmesi Gerekiyor
Telegram’ın bütün yabancı veri koruma yasalarını analiz ettikten sonra yaklaşık 4.600 işlemi gözden geçirmesi gerekiyor. Söz konusu işlemlerin arkasında 770 kurum ve bireyin olduğunu da göz önüne alırsak, bu sürecin aylardan bile uzun sürebileceği tahmin ediliyor. Yapılan bir ön analizde bu kurumların sadece %10’unun bile 12 farklı yetki bölgesine girdiği ve bunların uzun bir çaba gerektirdiği sonucuna varılmıştı.
Telegram avukatları bu sürecin iki veya üç ay sürebileceğini düşünüyorlar. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun bu konuda ne cevap vereceği ise bilinmiyor. Telegram buna ek olarak geçtiğimiz günlerde de ilginç ve tehlikeli bir haberle gündeme geldi. Kuzey Kore’li hackerlar kripto para yatırımcılarını artık Telegram üzerinden zarara uğratmaya çalışıyor.