Lüksemburg Üniversitesi araştırmacısı merkez bankaları tarafından basılan dijital para birimlerinin (CBDC) oldukça iyi bir fikir olduğunu ve görmezden gelinmemesi gerektiğini ifade etti. Araştırma Oxford Business Law Blog’undan yayımlandı.
Finansal Denge Endişeleri
Hukuk, ekonomi ve finans fakültelerinde araştırma görevlisi olarak yer alan Hossein Nabilou’nun gerçekleştirdiği araştırma CBDC’lerin getirebileceği potansiyel değişiklikleri ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) üzerindeki etkilerini inceliyor.
Nabilou’ya göre kripto paralar bankacılık sektörünü derinden etkiledi. Bankaların dikkatini kripto paraların para birimi olarak kullanılabilmesi çekti ve bankalar dolaşımdaki paranın kendi kontrollerinden çıkabileceğini düşünerek kripto paraları finansal dengeye tehdit olarak gördü. Bu yüzden CBDC’ler kripto paraların artan popülaritesine tepki olarak ortaya çıkabilir. Başlangıçta kripto paralara şüpheci yaklaşılmasına ve devlet tarafından desteklenen birkaç coin’in başarısız olmasına rağmen merkez bankaları aktif olarak dijital para birimleri teknolojilerini araştırıyor. Hatta bazı merkez bankaları gelecek planları arasına CBDC’leri almış durumda.
Diğer yandan ECB dijital para basmaya karar verirse bu bankacı aracıların ortadan kalkmasına sebep olabilir. Müşteriler merkez bankalarının hesaplarına doğrudan ulaşabilir ve bu yüzden merkez bankası haricindeki bankaları kullanmanın bir anlamı kalmayabilir. Nabilou bu durumda bankacılık sektörünün sallantı yaşayabileceğini ifade ediyor. Ancak ECB’nin bu hamlesi kredi dağıtımını merkezi hale getirir ve serbest piyasa rekabetini sona erdirirse Avrupa Birliği’nin belirlediği yasaları ihlal edebilir. Bu yüzden düzenlemelerde değişiklik yapılmazsa ECB’nin CBDC basması oldukça düşük bir ihtimal olarak görülüyor.
Merkez Bankaları
Venezuela devlet tarafından basılan coin’i ilk deneyen ülkelerdendi. Venezuela hükümetinin çabalarına rağmen Petro başarısız olmuşa benziyor, ülkenin ekonomisi halen kötü durumda. Ayrıca Iran’da altın destekli dijital para birimi PayMon geliştiriliyor. Mısır’da ise CBDC basılması tartışılıyor.
Bazı merkez bankası yetkilileri Nabilou’nun görüşlerine benzer ifadeleri dile getirmişti. Örneğin Güney Kore Merkez bankası CBDC’ler hakkında bir uyarı yayımladı ve CBDC’lerin fonların toplu halde çekilmesine yol açabileceğini, böylece likidite sorunlarının baş göstererek faiz oranlarını artırabileceğini vurguladı.