Bitcoin fiyatı 8.200 USD seviyelerinde dolaşırken ve tüm dünyada eko sistem sağlam adımlarla gelişirken TBMM’de bir soru önergesi ile “Bitcoin” resmi olarak meclisten içeri adım atmış oldu. Gelişmiş bir çok ülkede bu konu hem hükumetler nezdinde hem de özel sektör AR-GE bölümlerinde ciddi şekilde araştırılırken Türkiye’de de bu konu yavaş fakat olumlu şekilde ilerleyişini sürdürüyor.
HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir, bugün Bitcoin hakkında bir soru önergesi hazırladı ve TBMM’ne sundu. Soru önergesi, Başbakan Binali Yıldırım yönetimindeki hükumete Bitcoin’in araştırılması ve yasal statüsünün belirlenmesi için çalışmalar yapılması gerektiğini vurguluyor.
Soru Önergesi:
Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Binali YILDIRIM tarafından Anayasa’nın 98. ve TBMM içtüzüğünün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.
Sanal/dijital para birimi olan Bitcoin (BTC) ekonomik yaşamda yerini almaya başlamıştır. Estonya’da hükümet 2.5 yıl önce dijitalleşme yönünde başlattığı çalışmalar neticesinde geçtiğimiz ay aldığı bir kararla Estcoin adını verdiği kendi dijital para birimini çıkaracağını açıklamıştır.
Bu bağlamda:
- Türkiye’de Bitcoin’in (BTC) yasal statüsü nedir?
- Bitcoin (BTC) Estonya’daki Estcoin örneğinde olduğu gibi para birimi veya bir hesaplama aracı olarak kabul ediliyor mu?
- Şayet Bitcoin (BTC) para birimi veya hesaplama aracı olarak kabul edilmiyorsa, ileride Bitcoin’in para birimi veya hesaplama aracı olarak kabul edilmesi için hükümetinizin yapmış olduğu herhangi bir çalışma var mıdır?”
Bu soru önergesi yakın zamanda cevap bulur mu bilinmez. Fakat bu gelişme, Türkiye’deki eko sistemin gelişimi ve güvenilirliği açısından önemli bir yer tutuyor. Bu tür hamleler sayesinde özel sektör konuya daha rahat şekilde eğilip, bu büyük teknolojik gelişme ile ilgili araştırma ve geliştirme süreçlerini hızlandırabilir.