Storj, açık kaynaklı bir bulut depolama platformudur. Temel olarak, kullanıcı verilerini barındırmak için merkezi olmayan bir node ağı kullanır. Platform ayrıca, gelişmiş şifreleme kullanarak barındırılan verileri korur.
Storj (STORJ) Nedir?
Aralık 2014’te yayınlanan bir whitepaper’da Storj, dünyaya ilk kez bir konsept olarak tanıtıldı: Merkezi olmayan, eşler arası şifreli bir bulut depolama platformu olacaktı.
İki yıl sonra, güncellenmiş bir whitepaper yayınlandı. Burada, bulut depolama alanına ihtiyaç duyan kullanıcıları, satmak için sabit disk alanı olanlarla bağlayan merkezi olmayan bir ağ tanımlandı. Platform 2018’in sonlarında piyasaya sürüldü. Sabit disk alanı ve iyi internet bağlantısı olan kişiler ağa katılabilir. Ağda node adı verilen bir birim haline gelirler. Alan sağlayıcıları Storj token’ları ile ödüllendirilir.
Yapılan açıklamalara göre merkezi olmayan bir bulut depolama ağı olarak Storj, birden fazla yönden benzersizdir. Birincisi, verileri büyük veri merkezlerinde depolayan geleneksel bulut depolama çözümlerinden farklı olarak Storj, binlerce bağımsız bilgisayardan oluşan bir ağ üzerinde çalışır.
Fazladan birkaç terabayt alanı olan herkes, Tardigrade’i yükleyerek platformda bir node haline gelebilir. Gereken tek şey güçlü ve tutarlı bir internet bağlantısıdır. Ağın verimliliği, ana bilgisayarların verilerinin depolanması için geleneksel bulut depolama hizmetlerini kullanırken olduğundan çok daha az ödediği anlamına gelir.
Bunlara ek olarak Storj, Mayıs 2014’te Shawn Wilkinson tarafından kuruldu. Wilkinson, Atlantalı bir yazılım geliştiriciydi. Merkezi olmayan bir bulut depolama ağı oluşturmak için Blockchain teknolojisinden nasıl yararlanılabileceğini gördü.
Kurucu ortağı John Quinn ile birlikte ilk teknik inceleme 2014 yılının sonlarında yayınlandı. O zamandan beri konsept ve ayrıntılar değişti. Storj’un mevcut sürümü olan V3, 2019’un ortasında piyasaya sürüldü.
Öte yandan başlangıçta, Ethereum blok zincirinde yaklaşık 500 milyon dolarlık Storj token’ı basıldı. Storj Labs bir token satışına ev sahipliği yaptıktan sonra, bunların 75 milyonu yakıldı. Şimdi dolaşımdaki toplam token’ler 425 milyonun biraz altında. 2017 yılında, token satışından önce şirket, 245 milyon token’ı bir rezervde kilitledi.
Storj coin, yazının kaleme alındığı an itibari ile CoinMarketCap verilerine göre 729,882,649 dolar 103. sırada yer alıyor. Bunun yanında dolar karşısında 2,88 USD ile işlem gören Storj Coin’in 24 saatlik işlem hacminin de 968,160,888 olduğu belirtilebilir.
Storj Coin, 13 Mart 2020 tarihinde 0,0483 dolar ile dip seviyeyi görürken 28 Mart 2021 tarihinde 3,91 dolar ile de rekor kırdı. Şu anda dolaşımda 253,326,755 adet Storj Coin bulunuyor ve bu rakamın maksimumda da 424,999,998 Storj coin olduğu ifade ediliyor.
STORJ Coin Nereden Alınır?
STORJ Coin, işlem hacmi bakımından dünyanın en büyük kripto para alım satım platformu Binance aracılığı ile hızlı ve güvenli bir şekilde satın alınabilir.
STORJ Coin satın almak için öncelikle Binance’e üye olmak ve ardından itibari para göndermek gerekiyor. Türk Lirası ya da dolar gibi bir itibari para gönderiminin yapılmasının ardından STORJ Coin’in işlem gördüğü Bitcoin (BTC) ve Tether (USDT) alarak STORJ işlem çiftinde alım işlemi gerçekleştirilebilir.
Bunlara ek olarak Binance’de sadece piyasa değerinden değil daha düşük değerden de satın alma emri vererek kullanıcılar istedikleri fiyattan satın alma işlemlerini gerçekleştirebilir. Bunun için Limit sekmesini kullanmanız ve almak istediğiniz miktar ile almak istediğiniz fiyatı girmeniz yeterli olacaktır.