Ethereum Layer-2 protokolü Starknet, işlemlerin birikmesine neden olan bir blok yeniden düzenlemesi yaşadı. Protokolün blok izleme aracı Starkscan, blok üretiminde dört saatlik bir kesinti olduğunu gösterdi. Starkscan, 4 Nisan’da 630028 ve 630029 numaralı blokların oluşturulması arasında bir boşluk olduğunu gösterirken, Starknet’in durum sayfası aynı gün ağda herhangi bir kesintiyi yansıtmadı.
Starknet Ağında Büyük Hata
Starknet ekibi daha sonra X’te bir açıklama yayınlayarak bir yuvarlama hatasının blokların yeniden düzenlenmesine yol açtığını açıkladı. Şirket, blok üretiminin her zamanki gibi devam ettiğini ancak yeniden düzenlemenin tam kapasiteye ulaşmasını engelleyen bir işlem birikimine neden olduğunu söyledi ve şu ifadeleri kullandı:
“Sonuç olarak yeni işlemlerin işleme kabul edilemediği ve bu nedenle reddedildiği birkaç dakika oldu. Ayrıca bazı işlemler değişen parametreler nedeniyle geri alındı.”
Starknet’in durum sayfası en son 13 Mart’ta Ethereum’un Dencun yükseltmesi nedeniyle ağının yavaş blok oluşturma deneyimi yaşadığı büyük bir kesintiyi yansıtıyor. Starknet ağında yaşanan kesinti, ekosistemin en büyük blockchain ağlarından bazıları için bir dizi sürecin sonuncusu oldu.
Solana, Şubat 2024’ün başlarında önemli bir kesinti yaşadı. Ana ağında gerçekleşen blok üretiminde yaşanan kesinti, ağın blok ilerlemesini beş saatten fazla bir süre boyunca durdurdu. Bu gelişme Solana’da gerçekleşen ilk kesinti değil. Ocak 2022’den bu yana Solana yaklaşık yarım düzine önemli kesinti ve 15 kısmi veya büyük kesinti günü gördü.
Solana Ekosisteminde Neler Yaşandı?
Solana odaklı yazılım geliştirme firması Anza, 9 Şubat’ta son kesintiye ilişkin bir teknik rapor yayınladı. Söz konusu raporda Solana’nın bir işlemi gerçekleştirmeden önce tüm programları derleyen Just-in-Time (JIT) derleme önbelleğinin bir hatayla karşılaştığı ortaya çıktı.
Solana Vakfı strateji müdürü Austin Federa, konuya yönelik verdiği demeçte eski yükleyici sistemini yeni bir motor sistemiyle değiştirmek için bir sürecin devam ettiğini ancak güncellenmiş bir sürümle devre dışı bırakılmasının planlandığını söyledi:
“Görünüşe göre birileri uzun süredir kullanılmayan ancak kod tabanında hala var olan eski komut setini kasıtlı olarak çağırmış. JIT derleyicisi, aradığı şeyi bulamadığı sorunlarla karşılaştı. Sonsuz döngüyü yaratan da buydu.”
Solana Nisan ayı başlarında tekrar sorunlarla karşılaştı ve ağdaki tüm işlemlerin %75’ine yakını, son memecoin çılgınlığının getirdiği bir aktivite selinin ortasında başarısız oldu. Analistler, bu başarısız işlemlerin esas olarak Solana’da arbitraj işlemleri gerçekleştirmeye çalışan bot faaliyetlerinden kaynaklandığını öne sürüyor.