26 Haziran’da Blockchain araştırma grubu Blockdata tarafından yayınlanan bir çalışmaya göre, yalnızca 66 stablecoin gerçekten güncel ve kullanılabilir durumda. Bu da piyasadaki stablecoin’lerin yalnızca %30’unun kullanılabilir olduğunu gösteriyor. Geri kalan %70 ise ya hala gelişme aşamasında ya da çoktan sonlanan projeler olarak karşımıza çıkıyor.
Blockdata’nın araştırmacılarına göre, 2019 yılında piyasaya sürülmesi beklenen 119 stablecoin ile beraber bu oran 2019 ve 2020’de rekor seviyeye ulaşabilir.
Stablecoin’ler Neden Başarısız Oldu?
Cointelegraph’ın haberine göre Blockdata, başarısızlığa uğrayan stablecoin’lerin neden başarısız olduklarını da araştırdı. Yapılan açıklamalara göre başarısız olan stablecoin’lerin çoğu altın gibi emtia destekli stablecoin’ler olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle altın destekli stablecoin’ler başarısızlığa uğrayanların yaklaşık üçte ikisini oluşturuyor.
Geleneksel paralar tarafından desteklendiği halde başarısız olan stablecoin’lere bakıldığı zaman ise araştırmacılar bunu sebebi olarak volatilite, fiziksel olarak saklama zorluğu ve dolandırıcılık gibi sebeplere ulaştı.
Varlığa Sabitlenmiş Stablecoin’ler
Öte yandan raporda Ethereum gibi diğer varlıklara sabitlenmiş stablecoin’ler de ele alınıyor. Raporda stablecoin’lerin yer aldığı 15 farklı Blockchain olduğu, Ethereum Blockchain’inin bunların %50’sinin oluşturduğuna de değiniliyor.
Bunun yanında bu gibi varlıklara sabitlenmiş stablecoin’ler güncellik ve kullanılabilirlik konusunda %95 gibi büyük bir orana sahipler. Yani liderliği ellerinde bulunduruyorlar.
Daha önce sizlerle bu haberimizde paylaştığımız gibi Forbes Medya Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Yayın Yönetmeni Steve Forbes, Facebbok’un kurucusu Zuckerberg’e Libra’yı altınla desteklemesi gerektiğini söylemişti. Forbes’a göre Libra’nın bir varlık sepetiyle değil tarihsel olarak stabilitesi kanıtlanmış altınla desteklenmesi daha doğru olacak. Bunun yanında Forbes, ileride Libra’nın doların yerini alabileceğine inandığını da dile getirdi.