Japon teknoloji devi Sony geçtiğimiz günlerde, Blockchain teknolojisine dayanan çok faktörlü bir kimlik doğrulama sisteminin (MFA) patentini aldı. Buna göre ünlü elektronik eşya üreticisi; iki farklı Blockchain platformunu, tasarlanan kullanıcı giriş sistemi bünyesinde bağlantılı olarak kullanabilecek.
Birleşik Devletler Patent ve Marka Ofisi tarafından Ekim ayının 26’sında yayınlanan patent başvuru belgesine göre; tasarlanan Blockchain platformlarından birisi, standart kullanıcı adı ve şifre girildikten sonra kullanıcının bir siteye ya da programa erişebilmesi için kullanılacak doğrulama kodları üretecek.
Diğer Blockchain platformu ise bu kodları, kullanıcı platform aracılığıyla bir işlem gerçekleştirmek istediğinde kimlik doğrulama işlemi yapmak için kullanacak. Gerçekleşebilecek işlemler ise veri transferi, kontrat oluşturulması ve varlık transferi gibi işlemleri kapsıyor.
MFA sistemleri nasıl çalışıyor?
Çok faktörlü kimlik doğrulama sistemleri (MFA) birden fazla doğrulama yöntemi isteyen güvenlik sistemleri olarak biliniyor. Sistemler kullanıcılara, websiteye ya da programa girmeleri için iki farklı dijital bilgi sunuyor. Tasarlanan sistemlerin temel anlayışına göre; bir bilgisayar korsanı, kullanıcının şifresini çalabilme kabiliyetine sahip olduğunda, tokene erişme kabiliyetine sahip olamayacak çünkü sistem her giriş için yeni bir kod meydana getirecek.
Sony’nin blockchain temelli diğer projeleri
Çok faktörlü kimlik doğrulama sistemi, teknoloji devi tarafından ortaya koyulan projelerden yalnızca bir tanesi. Dev şirket Sony aynı zamanda, Blockchain teknolojisine dayanan yeni bir eğitsel platform projesi üzerinde çalışıyor.
Üstelik bu projeye bir diğer teknoloji devi IBM ortaklık ediyor. Öğrenci kayıtlarını saklamak için kullanılacak bu yeni eğitsel platformun önümüzdeki sene başlatılması planlandı.
Ayrıca Sony; tedarik zinciri ve lojistik, veri yönetimi gibi alanları içeren farklı dallardaki diğer muhtemel Blockchain kullanımlarını keşfetmeyi planladıklarını duyurdu. Blockchain teknolojisinin kullanım alanlarının, her geçen gün daha da yaygınlaştığını görüyoruz. Buna göre yeni patent altına alınan bu sistemin uygulanabileceği pek çok alanın olacağından bahsedebiliriz.
Kaynak: Cointelegraph