Piyasa büyüklüğüne göre beşinci en büyük kripto varlık ve üçüncü blockchain ağı olan Solana, likit staking oranının çeyreğe göre %1,76 artış yaşadı. DefiLlama’ya göre likit staking platformlarında 54 milyar doların üzerinde kripto varlığı stake ediliyor. Liquid staking, geleneksel staking’in aksine kullanıcıların ekstra getiri elde etmesine ve DeFi için bir türev token ile likiditeyi korumasına olanak tanır.
Solana Cephesinde Neler Oluyor?
Dune Analytics‘ten elde edilen veriler likit staking platformlarına yatırılan ve değeri 3,6 milyar doların üzerinde olan 23 milyondan fazla SOL’a işaret ediyor. Solana, Ethereum‘dan daha yüksek bir staking oranına sahip. Bu, Solana’nın likit staking sektöründe kullanılmayan potansiyelin yanı sıra potansiyel büyüme fırsatlarına da işaret ediyor.
Solana’nın diğer birçok blockchain ağından daha kısa olan iki günlük ayrılma süresi de likit staking’in popülaritesini etkileyebilir. Allnodes’un kurucusu ve CEO’su Konstantin Boyko-Romanovsky bunun Polkadot veya Ethereum gibi diğer blockchain ağlarına göre nasıl bir avantaj olabileceğini açıkladı:
“Solana’nın ayrılma süresi yalnızca iki gün olduğundan likit staking 2-3 haftalık ayrılma süreleri olan blockchain ağları kadar popüler olmayabilir. Staking bağlamında ayrılma dönemi stake edilen varlıkların kilidinin açıldığı ve kullanıcı bunları stake etmeye karar verdikten sonra kullanıma hazır olduğu dönemdir.”
Sanctum ve Jito Labs gibi platformlar da Solana’daki likit stake etme patlamasını tetikliyor. Araştırmacı ve analist Tom Wan’a göre Sanctum, giriş engelini azalttı ve projelerin kendi likit staking varlıklarını (LST’ler) ve ölçeklerini oluşturmalarına yardımcı oluyor. Jito’nun şu anda platformda hisse alan yaklaşık 91.000 Solana yatırımcısı var; yıllık faiz getirisi %8’in üzerinde ve 10,6 milyonun üzerinde SOL stake ediliyor.
Ünlü İsimden Dikkat Çeken Açıklamalar
Boyko-Romanosvky ayrıca yeniden stake etme gibi yeni ortaya çıkan eğilimlerin Solana’da likit staking’in büyümesi üzerindeki etkisini de vurguluyor.
“Re-staking etme gibi yeni ortaya çıkan teknolojiler, Solana ve benzeri blockchain ağlarında likit staking sürecini geliştirilmesini ve benimsenmesini potansiyel olarak etkileyebilir. Re-staking, sürekli likidite sağlayarak getiri fırsatlarını artırarak ve daha fazla esneklik sunarak Solana gibi kısa ayrılma dönemlerine sahip platformlarda bile likit stake etmenin çekiciliğini artırabilir..”
Likit staking’in popülaritesi artmaya devam ederken Solana artan kullanıcı katılımından ve gelişmiş ağ güvenliğinden yararlanabilir. Şu ana kadar ABD’de Solana ETF fonu için iki büyük başvuru yapıldı. Likit stake etme popülerliği artmaya devam ederse Solana’ya rekabet avantajı sağlayabilir ve yatırım firmalarının ilgisini çekebilir.