Geçtiğimiz pazartesi günü Solana (SOL) ağında 5 saati bulan ve büyük soru işaretleri yaratan kesinti, ağın geleceği ve ekosistemi konusunda şüphe duyan kişiler arasında büyük bir tartışmayı beraberinde getirdi.
Solana’da Son Durum
Ancak ortaya çıkan bu şüpheci yaklaşıma rağmen Solana ekosistemi dayanıklılığını sürdürdü ve gelişimini sürdürüyormuş gibi görünüyor. Elde edilen son verilere bakıldığında Solana’nın 1 Ocak’tan itibaren geçmişte sahip olduğu toplam kilitli değer (TVL) rekorunu geride bıraktığı görüldü.
Yapılan son incelemeye göre, hem USD cinsinden hem de SOL cinsinden gerçekleştirilen TVL ölçümü, 2022 yılının Kasım ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı ve son dönemdeki zorluklara rağmen güçlü bir performansın ortaya çıkmasını sağladı.
TVL’de yaşanan bu yükseliş ve kırılan rekor yalnızca ağın mali gücüne olumlu görünümüne katkı sağlamakla kalmazken, aynı zamanda Solana’nın potansiyel gelişimine ve genişlemesine de fayda sağlayabilecek biçimde konumlandırıyor.
Solana Yorumları ve Sosyal Durumu
TVL’de yaşanan bu büyümeye rağmen, Solana çevresinde oluşan genel duyarlılıkta düşüş devam etmiş görünüyordu. Bu durum, sosyal alanda, ağ etrafında hâlâ olumsuz yorumlar gerçekleştirğini ortaya koyuyordu.
Ortaya çıkan olumsuz havanın Solana’dan büyük beklentileri olan yatırımcılar açısından etkileri büyük olabilir. Olumsuz görünüm, yatırımcıların platformda işlem gerçekleştirirken temkinli olmasına yol açabilir ve bu duruma bağlı olarak gün geçtikçe yatırımların azalmasına, aynı zamanda da mevcut fonların geri çekilmesine sebep olabilir.
Ayrıca, olumsuz şartlar nedeniyle kullanıcılar arasındaki güvende yaşanan düşüş, yeni kullanıcıları ekosisteme katılmak konusunda şüpheye düşürebilir ve mevcut kullanıcıların katılımlarını sorgulamalarına da neden olabilir.
Bir diğer yandan, giderek zayıflayan topluluk desteği ve geliştiriciler arasında oluşan kullanım isteksizliği, Solana’nın sahip olduğu canlı ekosisteme zarar verebilir ve geliştiricileri teşvik etme kabiliyeti üzerinde negatif etki yaratabilir.
Duyarlılıkta yaşanan bu gerileme Solana’daki NFT satışları üzerinde de negatif etki yarattı. Ortaya çıkan bu durum, Solana’da bulunan blue chip koleksiyonlarının geçen ay büyük bir düşüş yaşamasına sebep oldu.
Ayrıca, yaşanan bu süreçte NFT’lerin taban fiyatlarında da gözle görülür bir düşüş yaşandı. Solana’nın temel taşlarından bir tanesi olan NFT’lere olan ilgide bir düşüş yaşanması daha da olumsuz koşulların meydana gelmesine sebep olabilir ve bu da SOL’un fiyatı üzerinde negatif bir görünümün önünü açabilir.
Tüm bunlara rağmen SOL’un fiyatında gözle görülür bir artış görünüyordu. Bitcoin’de yaşanan yükselişe paralel olarak yükselen SOL’da yazım saati itibariyle yaşanan %3’ün üzerinde artışla fiyat SOL 109,64 dolar seviyesinde alıcı buluyordu. İşlem hacmi de bu süreçte %25 oranında artarak 2.9 milyar dolara yükselmişti.