Şili’nin ulusal enerji düzenleme kurumu Comisión Nacional de Energía de Chile (CNE) geçtiğimiz günlerde Ethereum Blockchain ağına dayanan bir projeyi başlattıklarını duyurdu. Kurum tarafından konuya ilişkin yayınlanan basın açıklamasına göre sözü geçen proje aracılığıyla ülkenin ulusal enerji sektörüne yönelik tutulan kayıtların Blockchain teknolojisinde saklanması sağlanacak.
CNE tarafından 27 Şubat’ta kamuoyuna duyurulan proje kaydedilen verilerin güvenliğinin, doğruluğunun, şeffaflığının ve erişilebilirliğinin sağlanabilmesini hedefliyor. Ayrıca projenin dayandığı teknoloji olarak bilinen Blockchain’in son on yılın en ses getiren yeniliği olduğu da ifade edildi. Kurum tarafından atılan bir tweet kapsamında Şili’nin enerji sektöründe Blockchain teknolojisinin uygulanmasına Latin Amerika’da öncülük ettiğinin altı çiziliyor.
Pilot projesine göre CNE çeşitli aşamalardan oluşan bir kayıt sistemi geliştirecek. Buna göre yeni sistemin manipülasyona uğratılmasının önüne geçilerek daha güvenli bir sistem meydana getirilecek.
Enerji verileri Energía Abierta olarak adlandırılan bir platformda ya da her birine halk tarafından gerçek zamanlı olarak erişilebilecek yüz binlerce sunucuya dağıtılmış Açık Enerji veri tabanında depolanacak. Daha sonra CNE çalışanları depolanan verileri Açık Enerji veri tabanından Ethereum Blockchain’ine aktaracaklar.
Sözü geçen kayıtlar ancak üretilen verilerin doğrulanmasından sonra Ethereum ağına kaydedilecek. Bu sayede insan hatalarından ya da Açık Enerji platformundan kaynaklanan veri girişi hatalarının da önüne geçebilmek hedefleniyor. Blockchain ağına kaydedilen verilere çeşitli grafik kullanıcı ara yüzlerinden herhangi birisine sahip olan herhangi bir kullanıcı tarafından sistemin doğası itibariyle kolay bir şekilde ulaşılabilecek.
Şili Enerji Bakanı Susan Jiménez halka ait verilerin ifşa edilmemesinin vatandaşların devlete olan güvenini artıracağına işaret etti. Jiménez bu konuya ilişkin yaptığı açıklamalarda şu ifadelere yer verdi:
“Halka ait veriler yatırım kararları verilirken kullanılabilecek önemli unsurlar olarak biliniyorlar. Bu veriler halka yönelik poliçelerin tasarlanması ya da topluluğun hizmetine sunulacak yeni araçların oluşturulması süreçlerinde aktif olarak kullanılabilir. Bu yüzden Blockchain teknolojisini kullanarak bu derece büyük bir öneme sahip verilerin güvenliğini sağlayabilmeyi hedefliyoruz.”