AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer İleri, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri sonrasında Meclis’e sunulması planlanan kripto varlıklara ilişkin yasal düzenleme taslağıyla ilgili bilgi verdi. İleri, AK Parti’nin Blockchain teknolojilerine verdiği önceliğin Orta Vadeli Program ve 2023 Genel Seçim Beyannamesi’nde de yer aldığının altını çizdi.
Kamuoyu Duyarlılığı İle Örtüşen Bir Kripto Para Yasası
Kripto varlıkların öneminin altını çizen İleri, Türkiye’nin bu alanda ilerlemesi için çok önemli olan yasal bir çerçeve oluşturma çabalarının devam ettiğini vurguluyor. Yaklaşık 10 milyon Türk vatandaşının kripto varlık hesaplarına sahip olduğunu belirten İleri, kamuoyu duyarlılığı ile örtüşen bir düzenlemenin gerekliliğini vurguluyor.
İleri, yaklaşan düzenlemenin temel amacını vatandaşları ve yatırımcıları korurken yasal bir çerçeve oluşturmak şeklinde açıkladı. İleri, Türkiye’nin bu alandaki ilerlemesini sağlam koruyucu önlemlerle dengelemeyi amaçlayan çok yönlü yaklaşımı detaylandırıyor. İleri’nin bu noktadaki vurguları şu şekilde:
“AK Parti olarak, bir süredir yakından takip ettiğimiz alan blockchain teknolojileridir. Hatırlarsanız, ‘Forum Metaverse’ ve ‘Blockchain İstanbul’ etkinliklerimiz oldu. Bu etkinliklere Cumhurbaşkanımız da katıldı. Bu etkinlikler, bir devlet liderinin bu alanda katılım gösterdiği ilk etkinlik oldu. Türkiye’nin geleceği açısından da önemsediğimiz bir alan. Geldiğimiz noktada, bu alandaki önemin farkında olarak, hem vatandaşlarımızı korumak hem de sektörün önünü açmak adına önemli bir çalışma yürütüyoruz. Gerçekten kapsamlı bir yasa teklifi haline geliyor. Kripto alanında, ABD’de federal düzeyde uygulanan bir düzenleme söz konusu değilken, Avrupa Birliği’nde ‘MiCA’ adında bir düzenleme var ve Konsey ile Parlamento arasında uzlaşma aşamasına gelmiş durumda; 2024 Aralık itibarıyla yürürlüğe girecek. Türkiye’nin bu alanda dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olması için çaba sarf ediyoruz.”
“Esnek bir altyapı oluşturuyoruz” diyen İleri, yönetmeliğin temel kavramları tanımlama ve platformlar ile hizmet sağlayıcıları düzenlemek için bir çerçeve sağlama niyetinde olduğunu belirtiyor. Paydaşlarla görüşen ve onların geri bildirimlerini dikkate alan İleri, yönetmeliğin seçim sonrasında gündeme alınmasını bekliyor.
Yenilikçi Çözümlere Vurgu
Düzenlemeyi yenilikçi olarak nitelendiren İleri, paydaşlardan önemli destek alırken sektörel ilerlemeyi kolaylaştırdığının altını çiziyor. Sektörde geçmişte yaşanan yanlış anlaşılmalara da değinen İleri, teklifin hazırlanmasında kapsamlı bir katılım ve çıkar birliği sağlandığını belirtiyor.
Yatırımcı güvenliğine ilişkin endişelere de değinen İleri, güvenliğin özünün bilinçli karar alma, güvenilir altyapı ve risklere karşı korumayı kapsadığını ifade ediyor. İleri, yatırımların korunması, risklerin azaltılması ve sektörel büyümenin teşvik edilmesi arasındaki hassas dengenin altını çiziyor.
Son olarak İleri, kripto para birimlerine sahip olanlarının güvenliğinin nasıl sağlanacağına yönelik olarak şu ifadelere yer veriyor:
“Güvenlik kavramı, bir yatırımcı olarak bir platformdan hizmet almaya başladığınızda doğru bilgilendirilme, platformun uygun altyapıya sahip olması ve güvenilir olması ile ilgilidir. Bu şekilde, normal şartlarda baş başa kalmak istemediğiniz risklerle, bu platformlar aracılığıyla karşılaşmazsınız. Esasen, bu genel bir güvenlik tanımıdır. Hakkaniyet çerçevesinde yatırımcıyı ve vatandaşı yanlış yönlendirmeden korumak, yatırımlarını güvence altına almak, kötü niyetli kişilerin faaliyetlerini engellemek ve aynı zamanda sektörün gelişimini sağlamak önemlidir. Ancak, bu ikilemi çözmek her zaman temel bir zorluktur. Ancak, burada dengeli bir yaklaşım benimsendiğini görmekteyiz.”