En büyük ikinci stablecoin olan USD Coin’in (USDC) yaratıcısı Circle Internet Financial, pazardaki konumunu güçlendirmek ve birden fazla zincirde erişimi desteklemek amacıyla USDC’yi beş yeni blok zincirine genişletme kararını açıkladı.
Circle ayrıca farklı blok zincirleri arasındaki USDC işlemlerini geliştirmek için Çapraz Zincir Aktarım Protokolü adlı bir aracı da tanıttı. Firma bu planı Çarşamba günü San Francisco’daki Converge22 konferansında açıkladı.
Hangi Ağlara Genişliyor?
Yapılan açıklamaya göre, USDC bu yılın sonuna kadar Arbitrum One, NEAR, Optimism ve Polkadot zincirlerinde dolaşıma girecek ve 2023’ün başlarında Cosmos ekosisteminde de yer almayı planlıyor.
Circle’ın genişlemesi, stablecoin’ler (ABD doları gibi devlet tarafından çıkarılan bir para birimine sabitlenmiş kripto para birimleri) arasındaki rekabetin kızıştığı bir döneme denk gelmiş görünüyor. Stablecoin’ler kripto para birimleri içinde 150 milyar dolarlık bir varlık sınıfı olarak kendilerine yer buluyorlar.
İşlemler ve ticaret için geleneksel finans ile kripto alanı arasında önemli bir köprü görevi görüyorlar. USDC, marketcap’e göre şu anda ikinci en büyük stablecoin konumunda ve merkezi olmayan finans (DeFi) platformlarında yaygın olarak kullanılmakta.
Ancak USDC’nin pazardaki konumu zorlanmaktaymış gibi görünüyor. Son zamanlarda önemli ölçüde pazar payı kaybetti ve dolaşımdaki arzı Ağustos ayından bu yana 55 milyar dolardan 49 milyar dolara düştü.
Bir dizi merkezi olmayan finans (DeFi) platformu kendi yerel stablecoin’lerini hazırlarken ya da çoktan çıkarmışken, en büyük rakip konumundaki Tether ve kripto borsası Binance, sırasıyla USDT ve BUSD olmak üzere kendi stablecoin’lerini genişletmek için çoktan belirli adımlar adım attı.
Circle Tarafından Açıklama
Circle’ın ürünlerden sorumlu başkan yardımcısı Joao Reginatto’ya göre Circle, USDC’nin kripto ağları genelinde kullanılabilirliğini artırmayı hedefliyor.
Reginatto yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“USDC için çoklu zincir desteğini genişletmek, kurumların, borsaların, geliştiricilerin ve daha fazlasının yenilik yapmasına, güvenilir ve istikrarlı bir dijital dolara daha kolay erişmesine kapı açıyor.”
Genişlemenin bir sonucu olarak USDC, Algorand, Avalanche, Ethereum, Flow, Hedera, Polygon, Solana, Stellar ve Tron’dan sonra ekleyeceği 5 yeni ağ ile birlikte 14 blok zincirinde mevcut olacak. Tether’in web sitesine göre, ana rakibi 68 milyar dolarlık USDT, 13 zincirde bulunuyor ve Polygon ağına genişlemeyi de hedefliyor.
Transfer protokolü bir mint-and-burn mekanizması ile çalışacak ve köprüleme sözleşmeleri ile kolaylaştırılacak. Bir kişi bir zincirden diğerine USDC gönderdiğinde, araç orijinal zincirde aktarılan miktarı yok edecek (yakacak) ve hedef zincirde aynı miktarı yaratacak. Araç ilk olarak Ethereum ve Avalanche blok zincirlerinde kullanıma sunulacak, daha sonra USDC’nin dolaşımda olduğu diğer zincirlere de yayılacak.
Sorumluluk Reddi: Bu yazıda yer alan bilgiler kesinlikle yatırım tavsiyesi içermez. Yatırımcılar, kripto para birimlerinin yüksek volatiliteye sahip olmaları dolayısı ile risk taşıdıklarını bilmeli ve işlemlerini kendi araştırmaları doğrultusunda gerçekleştirmelidir.