Geçtiğimiz saatlerde ortaya çıkan bir bilgiye göre önerilen düzenlemeler kapsamında, DEX’lerde sahip olunan herhangi bir 50 milyon doları aşan bir likidite pozisyonu için SEC’e kayıt yaptırmak gerekecek. Merkeziyetsiz borsaların DeFi devriminin ön saflarında yer aldığı düşünüldüğünde bu kararın ne gibi sonuçlar doğurabileceği şimdiden merak konusu olmuş durumda. DeFi’ler kullanıcılara merkezi bir kurum olmaksızın kripto para ticareti yapma olanağı sunmaları sebebiyle geniş kitlelerce ilgi görüyor.
SEC, Yatırımcıyı Korumayı Hedefliyor
DEX’lerin telemlinde, Ethereum $2,526 gibi blockchain ağlarındaki akıllı sözleşmelerde yararlanarak eşler arası işlemleri kolaylaştırmak yatıyor. Buna bağlı olarak daha fazla şeffaflık, güvenlik ve erişilebilirlik vaadinde de bulunuyorlar.
Bir diğer yandan, merkeziyetsizlik yapısı sebebiyle, piyasa manipülasyonu ve dolandırıcılıkla ile ilgili endişeler de azımsanmayacak kadar çoktur. SEC’in konu hakkındaki önerisi, DEX’lerde gerçekleşen önemli işlemleri düzenleyici yetkisi ile sınırlandırarak bu endişeleri gidermeyi amaçlamak olarak tanımlanıyor.
Kurum, Büyük DEX’lerin kaydolmasını zorunlu bir hale getirerek, dijital varlıklar konusunda bir gelişimin sağlanmasını hedefliyor.
Gerçekleştirilecek olan kayıtların ardından, muhtemelen bir dizi uyumluluk standardı da devreye girecek ve uygulanması zorunlu hale getirilecek. Gerçekleştirilecek olan bu düzenlemenin ardından, kara para aklamayı önleme (AML) prosedürlerini ileriye taşıması amaçlanırken bir diğer yandan terörle mücadele finansmanının (CTF) da önlenmesi hedefleniyor.
Bazı yorumcular DEX’in doğal yapısına rağmen bu tarz bir gelişmenin soru işaretleri doğrucağını düşünse de de DeFi’yi meşrulaştırarak daha fazla yatırımın da piyasaya çekilebileceğini düşünüyor.
SEC DEX’lerin Peşinde Mi?
Bir diğer yandan teklife karşı çıkanlar da oldu. Yapılması planlanan bu güncellemenin kaba tabirle yatırımcıyı boğma ve DeFi alanının merkeziyetsiz yapısını yıpratma amacı taşıdığı düşünülüyor.
SEC tarafından gerçekleştirilen bu teklife rağmen merkeziyetsiz bir ağ üzerinde bahsedilen uygulamayı gerçekleştirmenin teknik zorluklarını unutmamak gerekiyor.
SEC’in önerdiği kuralların açıklanmasının ardından kamuya açık bir şekilde tartışmalara başlanıldığı görülüyor. Bu süreçte kripto para sektöründe yer alan kişi ve kurumların konu hakkında detaylı tartışmalar gerçekleştirmesi de muhtemel olabilir.
Onay sürecinin ardından, merkeziyetsiz borsaların ve daha geniş DeFi ekosisteminin potansiyel geleceği hakkında geniş kapsamlı etkiler yaşanabilir ve piyasayı bilinmeyen bir noktaya götürebilir.