İlk Bitcoin bloğunun kazılmasının üzerinden 9 yıl geçti. 2008 Dünya Ekonomik Krizi’nin ardından küresel finansal sisteme adeta bir baş kaldırı niteliğindeki Bitcoin, geçen 9 yıllık sürede değerini istikrarlı bir şekilde arttırmaya devam etti.
Yüzlerce yıllık geçmişe sahip devletler, henüz daha 9 yaşındaki Bitcoin’e ve beraberinde getirdiği yenilikçi finansal düzene karşı savaş başlattı fakat onu yok etmeyi başaramadı. Ama ne gariptir ki tüm bunlar yaşanırken Bitcoin teknik belgesini yayımlayan Satoshi Nakamoto’dan 13 Kasım 2010 tarihinden sonra hiçbir zaman haber alınamadı.
29 Haziran 2018 saat 11:45’te Satoshi Nakamoto olduğu düşünülen kişi veya kişilerce NakamotoFamilyFoundation.org adresinde 21 sayfalık bir mesaj yayımlandı. Gündeme bomba gibi düşen internet sitesinde Satoshi Nakamoto hakkında yazılacak bir kitaptan bahsediliyor. Ayrıca NakamotoFamilyFoundation.org‘da Satoshi’nin ağzından bazı ifadelere de yer verilmiş:
En çok sorulan sorular ve cevaplarıyla birlikte kısa bir hikaye. İnsanların gerçekleri bilmesini istedim.
26 Haziran’da satın alınan bu alan adından paylaşılanlar şu sıralar kripto para topluluğunun ve dünyanın gündeminde. Cryptoslate adlı websitesine göre NakamotoFamilyFoundation.org Bitcoin’in gizemli yaratıcısından bazı izler taşıyor. Sitede bulunan gizli bir mesaj kriptogram tekniğiyle korunuyor. Bu şifre çözüldüğünde “honne and tatamae” yani iddialar doğru ise Satoshi Nakamoto tarafından yazılacak kitabın başlığı ortaya çıkıyor.
Honne and tatamae, Japonlara özgü olsa da aslında günlük hayatımızda pek alışık olduğumuz bir konuşma biçimi. Honne and tatamae kişinin gerçek hisleri ile davranışları arasındaki zıtlığı ifade ediyor. Takma isminden dolayı Japon olduğu iddia edilen gizemli geliştiricinin kitap ismi olarak “honne and tatamae” kelimelerini seçmesi çok manidar. Belki de Satoshi, kripto para topluluğuna birşeyler anlatmak istiyordur.
Bu durum hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce aldatmaca mı yoksa Satoshi Nakamoto geri dönecek mi? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bize iletebilirsiniz.
Kaynak: Cryptoslate