Geçmişten bugüne DEX‘lerin zirvesinde olmasıyla bilinen Ethereum $3,440.9 tabanlı merkezi olmayan borsa (DEX) Uniswap (UNI), Solana tabanlı DEX Jupiter (JUP) tarafından geride bırakıldı. 3 Şubat tarihinde kısa süreli de olsa en yüksek işlem hacmine sahip DEX olarak yerini geri kazansa da kalıcılık sağlayamadı. Takvimler 29 Ocak’ı gösterdiğinde Jupiter’in işlem hacmi 500 milyon doları seviyesini aşmış ve o gün ortaya çıkan DEX işlem hacminden %18’lik bir pazar payı elde etmişti. Uniswap ise bu sürede 443 milyon dolarla ikinci sıraya düşmüştü.
JUP Airdrop’unun Etkileri
Uniswap’ın ikinci sıraya düşmesinde Jupiter’in 31 Ocak’ta gerçekleştirdiği JUP token airdrop etkinliğinin büyük bir etkisi olduğu düşünülüyor. CoinGecko’nun tarafından sağlanan verilere göre, 3 Şubat gününün erken saatlerinde Uniswap’in sahip olduğu işlem hacmi bir süre için Jüpiter’i geride bıraktı.
Ancak, Jupiter kısa süreliğine oluşan bu durumu tersine çevirmeyi başardı ve son 24 saat içinde en yüksek işlem hacmine sahip DEX’ler sıralamasının yeniden zirvesine oturdu. Yazım saati itibariyle, Jupiter’in işlem hacmi toplam 538 milyon dolar seviyesinde bulunuyordu. Uniswap tarafında ise 531 milyon dolarlık işlem hacmi oluştu ve bu onu ikinci sıraya yerleştirdi.
UNI’de Son Durum
Yazım saati itibariyle UNI, 21milyon.com verilerine göre geçtiğimiz ay ortaya çıkan %6’lık bir fiyat düşüşü ile 6,15 dolar seviyesinde işlem görüyordu. 30 günlük düşüşe rağmen UNI için bugün durum daha stabil görünüyordu ve uzun zaman sonra ilk kez pozitif bölgede %0,37 yükselişle işlem görüyordu. Son 1 haftada ise altcoinin %2’nin üzerinde arttığı ortaya çıktı.
Son 24 saatte altcoinin işlem hacminde de %18’lik bir düşüş yaşandı ve bu düşüş sonrası değer 56 milyon doların biraz üzerinde gerçekleşti. Bu düşüşe rağmen genel hacim ise %0,45 oranında arttı ve 3,6 milyar doların üzerinde seyretmeye devam etti.
Token’ın ağ aktivitesinin bir incelemesi yapıldığında ise 30 günlük hareketli ortalama üzerinde değerlendirmesinde, geçtiğimiz ay yatırımcıların altcoin’e yönelik taleplerinde istikrarlı bir düşüş yaşandığını ortaya koydu. Santiment tarafından sağlanan verilere göre, UNI’de işlem gerçekleştiren adres sayısı son 30 günlük sürede %23 oranında düşüş yaşadı.
Bir diğer yandan, UNI için yeni taleplerde de düşüş yaşandığı görülüyordu. Yine Santiment tarafından yatırımcılarla paylaşılan bilgilere göre, token’ın son bir aylık sürede UNI alım satımı yapmak için oluşturulan adres saysında %27’lik bir düşüş yaşandığı görülüyordu.