Bitcoin‘in halving’ine sayılı saatler kalmışken kripto para piyasasında gözle görülür bir düşüş yaşandı ve potansiyel bir ayı piyasasına yönelik tedirginliği beraberinde getirdi. Bitcoin tarafında %19’luk dikkat çekici bir düşüş yaşanırken, altcoinler tarafında daha da dikkat çekici düşüşler yaşandı ve bazıları inanılmaz biçimde %70’e varan oranlarda gerilemeye ev sahipliği yaptı. Bu eğilim göz önünde bulundurulduğunda, halving’e bu kadar kısa süer kalmışken yatırımcılar arasında kripto paraların yakın geleceği tartışılmaya devam ediyor.
Bitcoin Yarılanması Öncesi Son Durum
Geçmişe bakıldığında, Bitcoin halving’i yükseliş görünümü için bir ateşleyici görevi görmüştür. Gerçekleşecek bu olayın BTC arzını gözle görülür bir biçimde azalttığı biliniyor ve teorik olarak talebin sabit kalması durumunda fiyatın yukarı yönlü hareket ettiği görülebilir.
Ancak Santiment’in önemli piyasa analistlerinden olan Garry Kabankin, piyasada yaşanan bu tarz önemli olayların yalnızca temel unsurlara göre işlemediğini belirtti.
Bitcoin ve altcoinlerde oluşan son fiyat görünümünün de, temel bir düşüş görünümden öte ortaya çıkan dedikodular sebebiyle ortaya çıkan düşüşün bir yansıması olarak adlandırılabilieceğini söyledi.
Kabankin şu sözleri söyledi:
Bitcoin’den bile daha fazla olmak üzere altcoinlerdeki sert düşüş, bu tür olayların öncesinde yaşanabilecek yüksek volatilite ve spekülatif ticaretin altını çiziyor. Bu durum, piyasanın arz dinamiklerindeki değişikliklere olan duyarlılığını hatırlatıyor; yarılanma sonrası blok ödülünün azalması, arz baskısının azalacağı beklentisine yol açabilir.
Bitcoin Yarılanması Ne Zaman Etki Gösterir?
Bir diğer yandan, halving’in gerçek etkisinin ilerleyen haftalarda daha net ortaya çıkabileceğini unutmamak gerekiyor. Piyasada oluşan yeni arz görünümüne uyum arttıkça, bunun Bitcoin’de oluşan kıtlık ve BTC’nin yeni değeri üzerindeki etkileri daha detaylı bir biçimde görülebilir.
Fiyatta yaşanan son gerileme, geçmiş halving’lerde de görülen döngüsel görünümün bir görünümü olarak yatırımcıların karşısına çıkıyor. Aslında düzeltmelerin beklentileri destekler şekilde ortaya çıktığını söylemek pek de yanlış olmayacaktır.
Ancak Kabankin, mevcut on-chain ölçümler ve sosyal duyarlılığı göz önünde bulundurarak sahip olunması gereken bakış açısı hakkında yorum yaptı ve şu sözleri sarf etti:
Tarihsel olarak, yarılanma dönemlerinde coşku yaşandığını ve bunun da genellikle olay sonrası pozisyonların yeniden değerlendirilmesine yol açtığını gördük. Piyasa yöneliminin daha acil işaretleri için sosyal duyarlılığı ve balina davranışını izlemek çok önemlidir.
Ayrıca, Piyasa Değeri/Gerçekleşen Değer (MVRV) oranı piyasa duyarlılığı konusunda daha net görüşler sağlamasıyla bilinmektedir. Bir kripto varlığın belirli bir zaman zarfı içerisinde aşırı mı yoksa düşük mü değerlendiğini ortaya koyar.
Kabankin’in sahip olduğu görüşe göre, yatırımcılar ortalama kripto para yaşına da dikkat etmeli. Yaşanabilen önemli düşüşler, daha geniş bir piyasa hareketliliğine işaret edebilir ve artan bu hareketlilik potansiyel bir satış baskısının göstergesi olabilir.
Kullanılan bu göstergeler, teknik analizlerle bir araya getirildiğinde ve elde edilen geleneksel destek seviyeleriyle birlikte kullanıldığında, yatırımcılara yönlerini kaybettiklerinde yön de gösterebilme potansiyeline sahiptir.
Bir diğer yandan borsalara taşınan stablecoin arzında yaşanan artış, yükseliş yönlü beklentiyi işaret edebilir ve yatırımcıların satın alımlar için adım attıkları yönünde yorumlanabilir. Ayrıca, işlem hacminde yaşanan artışlar da yükseliş trendi konusunda artan desteği ortaya koyabilir.
Bu durum potansiyel bir boğa süreci için daha düzgün bir birikim aşamasına işaret edebilir. Direnç bariyerlerine ve zincir üzerindeki sinyallere bakmak, potansiyel geri dönüşleri tespit etmek için çok önemlidir.