ABD Adalet Bakanlığı (DOJ) 12 Rus vatandaşı federal suçlara teşebbüs etmekle suçlayan bir iddianame yayımladı. İddianameye göre Rus istihbarat servisine çalışan zanlılar fark edilmemek için Bitcoin kullandı. Konuyu daha ilgi çekici hale getiren şey ise zanlıların 2016’daki başkanlık seçimlerine müdahale ettikleri iddiası.
Şüpheliler Demokratik Kongre Kampanya Komitesi, Demokratik Ulusal Komite ve Hillary Clinton’ın başkanlık kampanyasına ait bilgisayar ağlarına sızmakla suçlanıyor. Zanlıların bu ağlardan edindiği bilgileri internet üzerinden “DCLeaks” ve “Guccifer 2.0” isimleriyle başka kurumlara sızdırdığı iddia ediliyor.
Sanıkların tespit edilmemek adına sahte kimliklerden faydalanarak bilgisayar ağlarını kullandığı belirtiliyor. Ayrıca iddianameye göre zanlılar mali işlemlerini gerçekleştirirken iz bırakmamak adına Bitcoin kullandı.
Savcı Rod J. Rosenstein konuya yönelik açıklamalarda bulundu:
İnternet düşmanların yeni ve beklenmedik yollarla Amerika’ya saldırmasına olanak veriyor. Devletin diğer kurumlarıyla ortaklaşa hareket eden Adalet Bakanlığı Amerikan seçimlerine müdahale edenlerin tespiti, tanımlanması ve cezalandırılması konularında azimli bir şekilde çalışmaktadır.
Rosenstein açıklamalarını şu ifadelerle sürdürdü:
Özgür ve adil bir seçim gerçekleştirmek zannedildiği kadar kolay olmayabiliyor. Farklılıkları belirginleştirmeye, insanların kafasını karıştırmaya, bölmeye ve sonuç olarak ele geçirmeye çabalayan düşman unsurlar her zaman varlığını sürdürüyor. Bizler ortak değerlerimiz etrafında birliğimizi korudukça düşmanlarımız başarılı olamayacaklar.
İddianameye göre zanlılar siber suçlarda kullanılmak üzere 95.000 dolar değerinde fonu aklamayı başardı. İddianamede şimdiye dek hiçbir Amerikan vatandaşının suçlamalara konu olmadığı dikkatleri çekiyor.
ABD Başkanı Donald Trump’ın kripto paralarla işlenen suçların tespiti için yeni bir çalışma kolu kurduğunu okurlarımızla paylaşmıştık. Bu hamle siber suçlara ve kripto para dolandırıcılıklarına karşı alınmış bir önlem olarak değerlendirilebilir. Çalışma kolunun kripto suçlarla başa çıkmaya yönelik kapsamlı bir strateji hazırlaması bekleniyor. ABD’nin gelecekteki kripto para politikalarının da bu strateji doğrultusunda evrileceği öngörülebilir.