Kripto para borsası Coinmotion’ın ana şirketi Finli Bitcoin broker şirketi Prasos’ta topluluk yöneticisi olan Pessi Peura, Ripple’ın kripto para olmadığını düşünüyor. Bunun nedenlerini de geçtiğimiz günlerde meraklılarıyla paylaştı.
Doğaları gereği “merkezsiz” olarak tasarlanan kripto paralar, herhangi bir merkezin kontrolünde değiller. Dolayısıyla hiçbir ulus, devlet, kurum ya da otorite tarafından yönetilemezler. Dünyanın dört bir yanına yayılmış bilgisayar ve yazılım uzmanları tarafından ulus fark etmeden tüm insanlık için küresel ürünler oluşturmak amacıyla ortaya çıktılar.
Ripple: Merkezi Dijital Para Birimi
Kripto paraların bu özellikleri göz önüne alındığında Peura’ya göre Ripple, bu özelliklerin çoğunu karşılamıyor. Bunun yerine Peure Ripple’ın merkezi bir dijital para birimi olduğunu şu şekilde açıklıyor:
Ripple’ı diğer kripto para birimlerinden ayıran özellikler; Blockchain teknolojisine dayanmaması, madenciliğinin yapılmaması ve büyük ölçüde merkezi olması. Ripple ağı, Ripple Labs tarafından geliştirilen farklı uygulamaların bir nevi devamıdır. Ripple, uygulamaların kullanıldığı Ripple ağının para birimidir.
Ayrıca Ripple, işlemlerin güvenliğini sağlamak için geleneksel anlamda Blockchain’i kullanmaz. Bunun yerine tüm işlemler Ripple Labs’in patentli uygulaması HashTree ile onaylanır ve güvence altına alınır.
Ripple’ın tek bir şirket tarafından geliştirilmiş olması da diğer kripto paraların almak zorunda olmadığı bazı riskleri beraberinde getirir. Eğer Ripple Labs tehlikeye girerse tüm Ripple ekosistemi bundan etkilenir.
“Ripple Kontrol Edilmiyor”
Peura’nın bu düşüncelerine karşılık geçtiğimiz yıl İngiltere Parlamentosu’ndan önce konuşan Ripple düzenleyici ilişkiler müdürü Ryan Zagone Ripple Labs’in XRP üzerinde kontrolü olmadığını şu şekilde açıklamıştı:
XRP, Ripple tarafından kontrol edilmiyor. Mülkiyet büyüklüğüne sahibiz ama bu platformu kontrol etmiyoruz. Bu platform açık kaynak kodlu ve şirketten önce de vardı. ‘Hey, bunun gerçekten ilginç bir teknoloji olduğunu düşünüyoruz. Bunu güçlendirecek bir şirket kuralım.” dedik. Ancak bir yaratmadık ve biz kontrol etmiyoruz. Burada küçük bir farklılık var. Gelecekte başarısız olup gidebiliriz. Bu durumda Ripple yoluna devam eder.
Ripple Köprü Olabilir
Peura, Ripple ve XRP hakkında bu değerlendirmeleri yapmasına rağmen San Francisco merkezli fintech firmasının büyük para transferleri konusunda sağlam çözümler sunabileceğini de düşünüyor. Peura’ya göre bugünün kullanıcıları mobil alışkanlıklardan dolayı bir dokunuşla anında işlem bekliyor. Dolayısıyla Ripple tüm dünyada bunu çözebilir. Peura, Ripple’ın bu konuda tamamen merkezsiz kripto paralarla geleneksel finansal sistem arasında köprü olabileceğini dile getiriyor:
Merkezi olan bu sistemi benimsemek, merkezsiz Blockchain sistemlerini benimsemekten daha kolay olabilir. Büyük ölçekli şirketler ve bankalar genellikle yeni sistemleri benimseme konusunda oldukça tutucu oluyor. Merkezi sistem, merkezi olmayana göre daha az korkutucu görünebilir.
Gerçekten Peura’nın da değindiği gibi Ripple bankalarla ve şirketlerle en çok anlaşma yapan kripto para konumunda yer alıyor. Ocak ayı başlarında Ripple 12 yeni firma ile anlaşma aşamasında olduklarını açıklamıştı.
Kaynak: Dailyhodl
Diğerleri merkezsiz mi s….sin a.q sığırı ya. gördük Craig Wright nasıl merkezsiz borsa yönettiğini hiçbiri merkezsiz değil bu sadece koca bi şaka