22 Nisan Dünya Günü, 1969 yılından beri küresel çapta dünyanın güzelliğini ve yaşamın değerini anlamak için kutlanan bir etkinlik olarak biliniyor. Blockchain tabanlı ödeme devi Ripple da 22 Nisan tarihinde bu günün anısına bir gönderi paylaştı. Ripple, yayınladığı gönderide lider kripto para birimi Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) hakkında sert eleştirilerde bulundu ve tepki çekti.
Ripple tarafından yayınlanan gönderide, ilk olarak itibari paralar için kullanılan kağıt miktarına ve bunun için gerekli olan ağaç sayısına dikkat çekilerek kripto para birimlerinin bunlara yönelik çevreci bir alternatif olduğu belirtildi. Kağıt para basımının bütün sera gazı emisyonlarının %12’sine neden olduğunu belirten Ripple, her kripto para biriminin buna alternatif olamayacağını da açıkladı.
XRP Çevreye Zarar Vermiyor Mu?
Ripple’a göre Bitcoin ve Ethereum, XRP’ye kıyasla aslında çevreye ve doğaya oldukça fazla zarar veriyor. Kripto paraların sürdürülebilirliğini ele alan Ripple, XRP’nin diğer kripto paralardan çok daha farklı bir yapıya sahip olduğunu düşünüyor. XRP’nin yer aldığı dağıtık ağın sadece 7 ampulü yakacak kadar enerji ihtiyacı gerektirdiğinin belirtildiği gönderide, Bitcoin ağı için yaklaşık 149 milyon ampule yetecek kadar enerji gerektiğinin altı çizildi.
Ethereum için de durumun benzer olduğunu belirten Ripple uzmanları, birinci ve ikinci kripto para biriminin aslında çevreye en çok zarar verenler olduğunu da vurguladılar. Bunun temel sebebi ise XRP, Bitcoin ve Ethereum tarafından kullanılan farklı konsensüs yapıları olarak biliniyor. BTC ve ETH Proof-of-Work yani iş ispatı modeli kullanırken, XRP tamamen kendisine özel XRP Ledger konsensüs mekanizmasını kullanıyor.
Aslında Bitcoin’in enerji tüketimi daha önce de benzer tepkilere yol açmıştı. Yine de tam anlamıyla merkeziyetsiz bir ağ kurabilmek için bunun gerekli olduğu düşünülüyor.