Regülasyon ve net düzenlemelerin olmadığı kripto para piyasasında şirketlere yönelik açılan davaların sayısında büyük artış kaydedildi.
Solana: Menkul Kımet..!
Solana (SOL), ekosistemdeki büyük yatırımcıların SOL’dan yasa dışı kazanç sağladığını iddia eden bir yatırımcı tarafından Kaliforniya federal mahkemesinde dava ediliyor. Mark Young isimli bir yatırımcı, Solana Labs, Solana Vakfı, projenin kurucu ortağı Anatoly Yakovenko, Multicoin Capital Management ve kurucu ortağı Kyle Samani ve FalconX’in federal menkul kıymetler yasalarını ihlal ettiğini iddia ediyor. Toplu dava, Kaliforniya’daki bir bölge mahkemesinde açıldı. Dosya, sanıkların Solana’yı herhangi bir kayıt beyanı olmaksızın menkul kıymetler olarak sattıklarını ve sözde kayıtsız menkul kıymetleri terfi ettirdiklerini iddia ediyor.
Bu tür menkul kıymet ihlali iddiaları, diğer birçok kripto şirketinin son yıllarda karşılaştığına benzer. Hukuk firmaları Roche Freedman ve Schneider Wallace Cottrell Konecky, Young adına davayı 1 Temmuz’da açtı. Young, zarara uğradığını iddia ediyor ve bu nedenle dava açarak hakkını aradığını söylüyor. Avukatların iddiasına göre, SOL ekosisteminde perakende yatırımcıların sermayesi farklı amaçlar için kullanılıyor. İddia ayrıca, SOL‘u büyük yatırımcıların tekelinde olduğu merkezi bir kripto para birimi olmakla suçluyor. Sanıklardan hiçbiri davaya yanıt olarak bir açıklama yapmadı. İddia edilen menkul kıymet ihlalleri ile ilgili olarak, dosya, tokenin bir varlığın menkul kıymet olup olmadığını belirlemek için Howey Testini geçtiğini söyledi ve şu ifadelere yer verildi:
SOL menkul kıymetleri satın alan müşteriler, Solana’ya para yatırmış veya değerli hizmetler vermiştir. Bu alıcıların, destekleyicilerin, Solana Labs ve Solana Vakfı’nın, Bitcoin ve Ethereum’a rakip olacak ve blok zincirindeki işlemler için kabul edilen çerçeve haline gelecek bir blok zinciri ağı kurma çabalarına dayanan makul bir kar beklentisi var.
Solana, Büyük Başarılara İmza Atıyor
Piyasa çöküşü, birçok kripto şirketine ve projesine zarar verdi, ancak Solana, ayı piyasasında bile iyi iş çıkarıyor. Solana, NFT pazarı Magic Eden, B Serisi turda 130 milyon dolarlık yatırım alarak daha fazla fon sağladı. Solana, ayrıca son zamanlarda NFT satışlarında 2 milyar doları geçti. Solana Vakfı ve Solana Ventures da Güney Kore’deki Web3 girişimlerini desteklemek için 100 milyon dolarlık bir fon açıkladı. Bu gelişmeler, ekosistemdeki faaliyetlerin geliştiğini gösteriyor, ancak beklentileri karşılayıp karşılayamayacağını zaman gösterecek.
Davanın nasıl sonuçlandığını görmek ilginç olacak. Şu an için Solana, ekosistemini mümkün olduğunca genişletmeye yönelik somut adımlar atıyor. Uzmanlara göre, altcoin fiyatlarının yeniden zirvelere ulaşabilmesi için makro ekonomik şartların değişmesi gerekiyor.