Kripto para piyasasının şu an yaşadığı çılgınlık boyutlarına ulaşan boğa sezonu, eski konseptlerin yeni olarak ortaya çıkmasını da sağladı. Bunların başında ise kesinlikle IDO’lar yer alıyor. ICO’ların 2021 yılına endekslenmiş hali olarak yorumlanan IDO’lar son dönemde birçok benzer projenin türemesine ve rekor kırmasına da kapı araladı.
Launchpad Projelerinin Riski Büyüyor
Polkastarter (POLS), Kickpad (KPAD), Paid Network (PAID) ve bunun gibi birçok proje, kullanıcılara özellikle Polkadot ağı tabanlı yeni projelere çekirdek yatırım yapma imkanı veriyor. Her hafta onlarca bu tip kripto para piyasaya sürülüyor ve bu durum PAID, KPAD ile POLS gibi platform kripto paralarının değerini arttırıyor.
Kripto para yatırımcılarının bu projelere ilgi göstermesinin temel sebebi ise bunların ilk satış fiyatı ile piyasaya çıktığı andaki fiyatları arasında ortalama 50 kata yakın bir fark olması. Bu da her yatırımcının söz konusu kripto para projelerini milli piyango olarak görmesini sağlıyor. Polkadot ve Kusama ağlarının önemli isimlerinden Dan Reecer ise konu hakkında sert bir uyarı paylaştı.
“Polkadot Adıyla Reklam Yapıyorlar”
Polkadot’un eski geliştirici ve yöneticilerinden Dan Reecer, Polkadot adını kullanarak bunu gerçekleştiren projelere dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Polkadot ile ilgili ICO ve IDO’ların şu an saçmalıktan ibaret olduğunu belirten Reecer, amacın ise Polkadot markasından faydalanmak olduğunu vurguladı.
Bu projelerin tek amacının yatırımcıların parasını almak olduğuna dikkat çeken ünlü isim, özellikle gerçek projelerle takımların beklenmesi gerektiğini vurguladı. Projenin arkasındaki ekipten emin olunmamasına rağmen bunlara sadece “hepsi 100 kat yükseliyor” bakış açısı ile yaklaşılmasının çok büyük bir risk olduğunu ifade eden Reecer, yatırımcıları dikkatli olmaya davet etti.
Token Satışlarında Hileli Model
İlgili gönderiye yanıt veren bir başka kullanıcı ise bunların çoğunun token dağıtım modelinde halka yönelik genel satışın oranının %1 olduğunu vurguladı. Bunun genellikle Twitter üzerinden projenin reklamını yapanlara verilen hak olduğunu vurgulayan takipçi, zaten katılmak isteyenlerin de bundan pay elde edemediğini vurguladı.
Özellikle Polkastarter gibi bazı projelerin Polkadot ağını kullanmasına rağmen Ethereum ağı tabanlı olması da aslında durumu net bir şekilde ortaya koyup gözler önüne sermekte.