Polkadot, yalnızca token’ların değil, herhangi bir veri veya varlık türünün çapraz zincir aktarımını kolaylaştıran ve böylece çok çeşitli blok zincirlerini birbirleriyle birlikte çalışabilir hale getiren açık kaynaklı ve çok zincirli sharding protokolüdür.
Polkadot (DOT) Nedir?
Polkadot protokolü, halka açık ve özel zincirleri, izinsiz ağları, oracle’ları ve gelecekteki teknolojileri birbirine bağlayarak, bu bağımsız blok zincirlerinin Polkadot Blockchain’i aracılığıyla bilgi ve işlemleri güvenle paylaşmasına olanak tanır.
Polkadot’un dört temel bileşeni bulunuyor:
TEK EKRANDA anlık fiyatlar, önemli veriler, haberler, son gelişmeler, yorum ve tartışmalar COINTURK Chat'te! Hemen gelin gözünüzden hiç bir şey kaçmasın!!
- Aktarma Zinciri: Polkadot’un “kalbi”, farklı zincirlerden oluşan ağ üzerinde fikir birliği, birlikte çalışabilirlik ve paylaşılan güvenlik oluşturmaya yardımcı olur.
- Parachain’ler: Kendi token’larına sahip olabilen ve belirli kullanım durumları için optimize edilebilen bağımsız zincirler
- Parathread: Parachain’lere benzer ancak ekonomik bir kullandıkça öde modeline dayalı esnek bağlantıya sahiptir
- Köprüler: Parachain’lerin ve Parathread’lerin Ethereum gibi harici blok zincirleriyle bağlantı kurmasına ve bunlarla iletişim kurmasına izin verir.
Polkadot, parçalanmış bir çoklu zincir ağıdır, yani birden çok zincirdeki birçok işlemi paralel olarak işleyebilir. Bu paralel işlem gücü, ölçeklenebilirliği artırır.
Özel blok zincirlerinin Substrate çerçevesi aracılığıyla geliştirilmesi hızlı ve kolaydır ve Polkadot’un ağına dakikalar içinde bağlanabilir. Ağ ayrıca son derece esnek ve uyarlanabilirdir. Katılımcılar arasında akıllı telefondaki uygulamalara benzer şekilde bilgi ve işlevsellik paylaşımına izin verir. Polkadot, yeni özellikler uygulamak veya hataları gidermek için fork gerekmeden otomatik olarak yükseltilebilir.
Ağ, aynı zamanda güvenliğini sağlamaya da yardımcı olan son derece gelişmiş, kullanıcı odaklı bir yönetişim sistemine sahiptir. Topluluklar, Polkadot’taki blok zincirinin yönetişimini ihtiyaçlarına ve gelişen koşullara göre özelleştirebilirler.
Bunlara ek olarak Polkadot’un yerel token’ı olan DOT, 3 ana amaca hizmet ediyor: Ağ yönetimi, işlemleri onaylamak ve bağ kurarak parachain’ler oluşturmak.
Yazının kaleme alındığı sırada 30,91 dolardan işlem gören DOT Coin, DOT BTC işlem çiftinde de 0.0005813 BTC ile işlem görüyor. CoinMarketCap verilerine göre, 28,538,464,592 USD işlem hacmi ile 6. sırada yer alan Polkadot Coin son 24 saat içindeki işlem hacminin de 3,622,899,213 USD olduğunu belirtmekte fayda var.
Bunlara ek olarak 20 Şubat 2021 tarihinde 42,06 dolar ile rekor kıran Polkadot Coin, 20 Ağustos 2020 tarihinde 2,69 dolar ile de dip seviyeyi gördü. Ayrıca şu anda dolaşımda 923,046,610 adet Polkadot Coin bulunuyor ve DOT’un toplam arzının 1,059,059,748 DOT Coin’e ulaşması bekleniyor.
DOT Coin Nereden Alınır?
DOT Coin, işlem hacmi bakımından dünyanın en büyük kripto para alım satım platformu Binance aracılığı ile hızlı ve güvenli bir şekilde satın alınabilir.
DOT Coin satın almak için öncelikle Binance’e üye olmak ve ardından itibari para göndermek gerekiyor. Türk Lirası ya da dolar gibi bir itibari para gönderiminin yapılmasının ardından DOT Coin’in işlem gördüğü Binance Coin (BNB), BUSD, Tether (USDT), Bitcoin (BTC) ve daha birçok coin ya da geleneksel para alarak DOT işlem çiftinde alım işlemi gerçekleştirilebilir.
Bunların yanında Binance’de sadece piyasa değerinden değil daha düşük değerden de satın alma emri vererek kullanıcılar istedikleri fiyattan satın alma işlemlerini gerçekleştirebilir. Bunun için Limit sekmesini kullanmanız ve almak istediğiniz miktar ile almak istediğiniz fiyatı girmeniz yeterli olacaktır.