2019’un 2. çeyreğine girerken kripto para piyasasında hızlı çıkışlar yaşandı. Uzun süren ayı sezonundan sonra fiyatın toparlanması ve Bitcoin’in 5 bin doların üzerinde kalması gözlerin yeniden kripto para piyasasına dönmesine sebep oldu. Ayı sezonu bitmiş ya da bitmemiş olsun, içinde bulunduğumuz çeyreğin halen cebinde bir şeyler sakladığı hissediliyor. Bunlardan en önemlileri; IEO’lar, Bitcoin ETF ve merkezsiz finans girişimleri.
Borsa Token Satışları
Kripto dünyasında ICO ve STO’lardan sonra yeni trend IEO’lar oldu. Esasında EIO’lar borsalar tarafından düzenlenen ICO’lar olarak tanımlanabilir. Bir farklılık olarak borsalar genellikle borsanın kendi token’ı karşılığında satış gerçekleştiriliyor.
IEO modelinin kripto para piyasasını hareketlendirdiği düşünülüyor. Borsaların token satışının hemen ardından listeleme yapması, yatırımcıların anında alım-satım yapmasına olanak tanıyor. Bu bakımdan IPO’lara benzer bir uygulama sayılabilir.
Binance birkaç başarılı EIO gerçekleştirdi ve bu alanda lider oldu. Binance Coin (BNB) bu sebeple tarihinin en çıkışlarından birini gösterdi. Son zamanlarda OKEx de yeni IEO platformu JumpStart’ı başlattı. Altcoin piyasasında büyük değişimlere neden olan EIO’lar önümüzdeki aylarda da popülerliğini koruyabilir ve daha gelişmiş bir sistem haline gelebilir.
Bitcoin ETF
Geçtiğimiz yıl manşetlerde sıklıkla yer alan Bitcoin ETF başvuruları halen belirsizliğini koruyor. Bazen Bitcoin ETF’iyle ilgili haberlerin ardından fiyat hareketlerine şahit olduk, birkaç ertelenme kararı, SEC üyelerinin açıklamaları gündemi meşgul etti.
Bitcoin ETF’leri gerçekten Bitcoin sahibi olmaya gerek kalmadan fiyat takibi yapan yatırım araçları. Bitcoin ETF’lerinin heyecan yaratmasının sebebi kurumsal yatırımcıları bu yolla piyasaya gireceğinin düşünülmesi. ETF’ler yapı eksikliği ve güvenlik sorunlarının giderilmesini hızlandırabilir.
Diğer yandan Bitcoin ETF’leri hakkında herkes olumlu düşünmüyor. Örneğin Andreas Antonopolous ETF’lerin en nihayetinde onaylanacağını düşünse de ekosisteme zarar vereceğini ifade etti, altın ETF’lerini örnek gösterdi. SEC VanECK başvurusu için son kararını halen vermedi, yapılan açıklamalarda 21 Mayıs’ın karar için son tarih olduğu belirtildi.
Merkezsiz Finans
Göze çarpan bir başka trend ise çeşitli finans araçlarının Blockchain’e uyarlanması, stabil coin’ler, tahmin piyasaları ve borç verme protokolleri. Bunlara genel olarak Decentralized Finance (DeFi) adı veriliyor. DeFi son zamanlardaki para akışına bakılırsa giderek önem kazanıyor. Bir veri sağlayıcı DeFi Pulse’a göre şu sıralarda 420 milyon dolar değerinde ETH akıllı sözleşmelerde kitlenmiş durumda ve merkezsiz uygulamalarda kullanılıyor.
Maker’ın DAO’su bu alanda lider olarak gösterilebilir. Dai adındaki stabil coin’i ETH teminat gösterilerek doların fiyatına sabitleniyor. Şu anda MakerDAO 367 milyon dolarlık ETH tutuyor.
Bitcoin Lightning Network de (LN) DeFİ ekosisteminin bir parçası sayılıyor. Son 1 yılda 100 bin dolardan 5 milyon dolara ulaşan LN, büyük oranda ilgi çekti. Bitcoin’i mübadele aracı haline getirmeyi hedefleyen LN, maliyet ve hız konularını ölçeklendirme ile çözmeyi hedefliyor. Tahmin piyasası Augur’u da sayarsak DeFi ekosistemi önümüzdeki aylarda yeni ufuklara açılabilir.