Spot Ethereum ETF onayı geldi ancak henüz süreç tamamlanmış değil. Yatırımcıların bilmesi gereken kilit detaylar var. Hem ETF’lerin işlem görmeye başlaması süreciyle ilgili hem de işlem görmeye başladıktan sonra karşılaşacağımız muhtemel riskleri ele almalıyız. Şimdi gelin kapsamlı biçimde bizi nelerin beklediğine göz atalım.
ETH ETF Ne Zaman Başlatılacak?
24 Mayıs günü işlem görmeye başlamayacaklar. Hatta önümüzdeki birkaç hafta içinde bile işlem görmeye başlamama riskleri var. Çünkü SEC 19B-4 başvurularını 8 ETF için onaylasa da henüz S-1 Form onayları gelmedi. Bu ne anlama geliyor? ETF’ler onaylandı ancak borsalarda işlem görmeleri için ikinci onay henüz tamamlanmadı. Yani bu da önümüzdeki bir süreç olduğu anlamına geliyor.
Galaxy Digital tarafından yayınlanan rapora göreyse Temmuz veya Ağustos aylarında borsalarda listelenme sürecinin ancak tamamlanabileceğinden bahsediliyor. Burada bazı riskler var.
- S-1 Form düzenlemeleri halen bitmedi.
- Bitcoin’e göre daha karmaşık olan ETH için SEC’in ek taleplerde bulunduğunu görebiliriz.
- Kilit en önemli hususlardan biri Ethereum ekosistemine dair atılan Wells Bildirimi adımları. Ethereum Vakfı için ağdaki şirket ve Vakıflara “aranızdaki ilişki ne?” sorusu yöneltilmişti. MetaMask’in arkasındaki şirket ve ağdaki en büyük DeFi platformu Uniswap için gönderilen dava bildirimleri var. Borsada işlem gören ETF’in fiyatını bu dava süreçleri, sonuçları etkileyebilir. SEC yatırımcıları kendi eliyle böyle bir volatilitenin içine atmak istemeyebilir. Bu davalarda geri adım görebilirsek süreç hızlanabilir.
Listeleme Sonrası Dikkat Edilecekler
Bir süredir Grayscale tarafından ihraç edilen ETHE tröstün GBTC ile benzer bir kaderi yaşayabileceğinden bahsediyorduk. Burada 11 milyar dolarlık varlık var ve yatırımcıların önemli bölümü ciddi negatif primle ETHE Tröst alımı yaptı. Yani borsa listelemesinin ardından yüksek kazançlı yatırımcılar hızla nakde dönebilir. 11 milyarlık rezervin günlük yüz milyonlarca dolarlık çıkışa neden olduğu ortamda diğer ETF’ler toplam çıkış+1 dolarlık giriş görmezse işler karışabilir.
Popüler on-chain analisti Anıl sosyal medya hesabından şunları yazdı;
“Grayscale’in elinde 2.9 Milyon adet Ethereum(ETHE) var buda dolar bazlı baktığımızda güncel durumda 11 Milyar dolara denk geliyor.
Bu durumda GBTC tarafında gördüğümüz aynı baskıyı bu taraftada görebiliriz bir süre. GBTC tarafındaki satışlarda yaşadığımız süreç bize tecrübe olduğu için kafamızda bir fikir oluşabilir. Yani diğer şirketlerin bu satışları alıcı olarak karşılayacağı düşünülebilir. Tıpkı GBTC satışlarının Blackrock, Fidelity gibi büyük şirketlerin ve diğerleri tarafından karşılanması gibi. Nasıl ki GBTC satışı başladıktan sonra Bitcoin fiyatı 40K’lardan 70K’lara geldiyse aynı durum Ethereum içinde geçerli olabilir. Yani kısa bir süre sonra satışlar fiyata pozitif etki etmeye başlayabilir alıcısı olduğu için.
GBTC tarafındaki yönetim ücreti en yüksek yönetim ücretiydi bu oran satış baskısını arttırmıştı. Olası bir Onay durumunda ETHE tarafındada yönetim ücreti en yüksek olursa süreç benzer olacak diyebiliriz.”