Ethereum ağı üzerinde kurgulanan DAO projesinin ICO’su sonrası dağıtılan DAO’lara yönelik DDos atağı ile, bir grup hacker tüm DAO’ların kontrolünü ele geçirmiş, yaklaşık 160 milyon $ toplayan DAO projesi daha doğmadan yok olmuştu.
Kontrolü ele geçirilen DAO’ların kurtarılması için Ethereum kurucusu Vitalik ve ekibi ağ üzerinde sert çatallanma (hardfork) önerisi ile geldi ve belirlenen tarihte bu yapıldı. Bunun üzerine ağ üzerinde birbirinden farklı iki zincir oluştu. Birisi Ethereum Classic olarak isimlendi, diğeri orijinal Ethereum. Her iki kripto para aynı ağ üzerinde farklı zincirlerde var olmaya başladılar ve artık aynı değillerdi.
Ether temelli projeler yeni zinciri tercih ederken, bir grup aktivist Ether Classic temelli zinciri desteklediğini ve madenciliğe eski zincir üzerinde devam edeceklerini açıkladılar. Bunun üzerine değeri olmayacağı düşünülen eski zincir üzerinde var olan Ether Classic’lerin piyasada değeri oluştu. Öyle ki şu anda Ether Classic toplam piyasa değeri 91 milyon $ ile tüm kripto-paralar içerisinde 5. sırada yer alıyor.
DAO’lar kurtarılmış ve çatallanma başarılı olmuştu; ancak bu son olmayacak. Ethereum ağına saldırılar devam ediyor ve bu durum ağın stabilitesini bozuyor. Bu nedenle transferler gecikiyor ve tekrardan DAO projesinde olduğu gibi Ethereum ağı üzerinde kurgulanan yeni token projeleri için risk devam ediyor.
Sonuç olarak büyük vaatlere gelen, büyük yatırımlar toplayan ve bir çok ICO’nun baz olarak kullandığı Ethereum ağı ikinci sert çatallanmasını yaptı. Bu sefer yeni bir kripto para oluşmasına gerek kalmadı; ancak bu durum yatırımcısının Ethereum’u sorgulamasına neden olurken, diğer taraftan da Ethereum, Bitcoin geliştiricilerinin daha fazla eleştirilerine maruz kalmaya başladı.
Yaşanan gelişmeler Ethereum protokolünün ne kadar sağlam olduğunu bir kez daha tartışmaya açılmasına neden olmuş görünüyor. Belkide bu olaylarla birlikte Bitcoin’in bir kez daha rezerv kripto para olmasının ne kadar doğru bir tanımlama olduğu bir kez daha doğrulandı.