Malta Parlamentosu 4 Temmuz 2018’de Blockchain teknolojisine yönelik düzenleyici yasa tasarısını onayladı. Son gelişmeler ışında Malta Blockchain teknolojisi dostu ülkeler arasında birinci sırada yerini çoktan aldı ve birçok Blockchain tabanlı platformun gözde ülkesi haline geldi.
Yasa tasarısının hazırlanmasında önemli rol oynayan Malta merkezli hukuk bürosu, Ganado Advocates’in ortaklarından Simon Schembri, Cointelegraph’a konuştu.
Birkaç yıl önce ülkemizde gerçekleşen bir dizi küçük organizasyonun ardından Blockchain teknolojine yönelik çalışmaların fitili ateşlendi. Geçtiğimiz yılın haziran ayında göreve gelen yeni hükümetle birlikte bu çalışmalar daha da hızlandı.
Amacımız Malta’yı Blockchain başkenti yaparak yabancı yatırımcıyı ülkemize çekmekti. Bu çalışmalarımız ilgiyle karşılandı. Hukuk büromuza birçok talepte bulunuldu. Çok sayıda projenin üzerinde çalışıyoruz. Bu çalışmalarımız devam edecek.
Malta maliye bakanı yardımcısı Silvio Schembri ise sadece ICO ve kripto paralara odaklanmadıklarını belirtti.
Yaptığımız şey çok açık. ICO’ların, kripto paraların, borsaların, brokerların da dahil olduğu birçok alanın düzenlenmesiyle dağıtık defter teknolojileri ve Blockchain teknolojisi için uygun bir yasal ortam oluşturmaya çalışıyoruz.
Bu yılın başlarında birçok kripto para borsası ve Blockchain platformu Malta’da ofis açmak için hazırlıklara başlamıştı. Binance, OKEx ve Tron çoktan Blockchain dostu bu ülkede ofisini açtı. Ayrıca, Binance 12 Temmuz’da Malta’da Blockchain tabanlı bir banka açmayı planladıklarını duyurmuştu. OKEx CEO’su Chris Lee ise Malta’nın yasa tasarısının parlamentoda onaylanması sonucu şunları kaydetti:
Malta hükümetiyle çalışmayı dört gözle bekliyoruz. Gelecek planlarımız da birçok ortak değeri paylaşıyoruz. Bunlardan en önemlileri, yatırımcıların korunması, kara para aklamayı önleme ve Müşterini Tanı (KYC) standartlarına uygun hareket edilmesi son olarak da Blockchain ekosisteminde gelişimin ve inovasyonun öneminin farkında olunması.
Malta, Blockchain teknolojisi ve kripto para dostu adımlar atarak gerekli yasal düzenleme çerçevesini oluşturmaya devam ediyor. Bu yenilikçi düzenlemeler milyarlarca dolarlık birçok şirketin faaliyetlerine Malta’da devam etmesine yol açtı. Ülke olarak yabancı yatırımcıya oldukça ihtiyaç duyduğumuz bu dönemde sizce Türkiye de böylesine bir girişimin içerisinde olmalı mı? Düşüncelerinizi yorum olarak bizimle paylaşabilirsiniz.