Büyük Britanya parlamentosunun üst meclisi olan Lordlar Kamarası geçtiğimiz günlerde, Blockchain teknolojisini araştırmayı ve dağıtımlı defter teknolojisini (DLT) hizmetlerde kullanmayı hükümete tavsiye etti.
Kamara teknolojinin; ulusal güvenlik, sağlık hizmetleri, siber güvenlik, gümrük ve göçmenlik gibi alanlardaki muhtemel kullanımlarının, hükümet tarafından araştırılması gerektiğini ifade etti.
Yayınladığı raporda üst meclis, DLT’nin devletin sunduğu hizmetlere yönelik birçok imkan sağladığını belirtti. Ayrıca meclis; Blockchain’in kamu sektöründeki kullanımının, teknolojinin getirdiği merkezsiz güven mekanizması vasıtasıyla, devlet ile vatandaş arasındaki ilişkiyi değiştirebileceğine işaret etti.
Başyazar Lord Christopher Holmes raporun önsözünde, DLT’nin devlet hizmetlerini geliştirmede ve teknoloji temelli yeniliklerde ülkenin sahip olduğu lider pozisyonu pekiştirmede kilit bir rol oynayabileceğine dikkatleri çekti.
Raporun diğer önemli noktaları
Teknolojinin sunduğu muhtemel faydaların dışında rapor, halen yeni ve “olgunlaşmamış” olmasından dolayı, blockchain’in benimsenmesinin doğurabileceği risklere atıfta bulundu. Ayrıca ICO’lar ile ilgili riskler ve teknolojiyi kullanan sistemleri tehlikeye atan “çözülmemiş konular” da raporda yerini aldı.
Kamara; kamu hizmetlerine karar vermek ve bu hizmetleri yerine getirmek için hükümetin “daha iyi bir liderlik” sunması gerektiğini iddia etti. Araştırma, standartları geliştirme, testler yürütme ve DLT hususunda bölümler arasında sağlanan işbirliklerini artırma konuları hakkında girişimcileri ikna etmek için; ciddi politikaların benimsenmesi gerektiğini bildirdi.
Parlamentonun blockchain teknolojisi üzerine yaptığı önceki çalışmalar
İngiliz meclisi geçmişte, blockchain teknolojisine yönelik çeşitli çalışmalara imza attı. 2016 yılının ortalarında Lordlar Kamarası komitesi, dağıtımlı defter teknolojisi ve bu teknolojinin ekonomi ile devlet üzerine muhtemel etkileri hakkındaki bir duruşmaya ev sahipliği yapmıştı.
Teknolojinin potansiyelini kabul etmesine rağmen komite, teknoloji hakkında bir hayli kritik bir kararı benimsemişti. Blockchain teknolojisinin şu sıralar kendisine oldukça geniş bir kullanım alanı bulmasına ve Kamara’nın yayınladığı son rapora bakılırsa bu kararın etkilerini yitirdiğinden bahsedebiliriz.
Kaynak: Cointelegraph