Facebook’un ünlü kripto para projesi Libra, geçtiğimiz günlerde birbiri ardına gelen ayrılmalar ile tartışmalara yol açtı. Bazıları bunun ABD kaynaklı baskıdan olduğunu vurgularken, ABD Hazine Bakanı Steve Mnuchin ise bunun baskılarla alakalı olmadığını, sadece firmaların kendi değerlendirmelerinin doğal bir sonucu olduğunu vurgulamıştı. İlgili haberin devamını buradan okuyabilirsiniz. Mnuchin konu hakkında şunları ifade etmişti:
”Bence onlar da hazır olmadıklarını, standartları karşılamayacaklarını fark ettiler. Ben bazı ortakların endişelenmeye başladığını ve bu standartları karşılayana kadar projeden ayrıldıklarını düşünüyorum.”
Libra: 1.500 Kurum Başvuru Yaptı
Libra Association ise projeye katılmak isteyen 1.500 kurum olduğunu ancak bunlardan sadece 180 tanesinin üye olmak için gerekli şartları taşıdığını vurguladı. Geçtiğimiz günlerde Libra projesinden ayrılan firmalar arasında PayPal, Mastercard, Visa, eBay, Stripe ve Kayak’ın sahibi Bookings Holdings de bulunuyor. Libra Association toplamda 2020 yılına kadar 100 kurucu üyeye ulaşma hedefine sahip ve başvuru yapan 180 firmanın neye göre kabul edileceği merak edilmekte.
Uzmanlar Libra’nın özellikle ABD’li regülatörler tarafından yapılan baskı sonucunda beklenenden çok daha geç piyasaya çıkabileceğini ifade etse de, Libra yönetimi bu konuda kendisine oldukça güveniyor.
ABD’li regülatörlerin kripto para sektörüne vurduğu tek darbe aslında bu değil. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu geçtiğimiz günlerde 1,7 milyar dolarlık Telegram ICO’su için de durdurma kararı almıştı. Telegram ise bu durum karşısında oldukça şaşırdıklarını ifade etti.