Dünyanın en iyi beş üniversitesinden olan İngiltere merkezli Cambridge kripto para madencileriyle ilgili önemli veriler yayınladı. Küresel hash gücünün Çin’den diğer ülkelere dağılması yasaklardan önce başlamış olabilir. Veriler her geçen gün Bitcoin üretiminin Çin’den çekildiğini gösteriyor. Ekosistem için bu son derece önemli, yıllardır süregelen Çin FUD’ları artık ortadan kalkabilir.
Bitcoin Üretimi Çin’den Taşınıyor
Çin karbon emisyonu hedefi sebebiyle bir süredir kripto para madencilerine açıktan baskı uyguluyor. Hatta bu baskı direkt olarak çiftliklere verilen enerjinin kesilmesine kadar gitti. Böylece Bitcoin üretimi Asya’dan Batı ülkelerine kaymaya başladı. Küresel üretimin çoğu yakın zamana kadar Çin’de yapılıyordu. Ancak son gelen veriler bu madencilik hareketinin yasaklar açıklanmadan önce başladığını söylüyor. Bilmeyenler için, Bitcoin madenciliği nedir konusu göz atmaya değer.
Reuters tarafından yayınlanan oranlara bakıldığında 2019 Eylül ve 2021 Nisan ayları arasında Çin üretiminde ciddi düşüş yaşanmış. Üretimdeki payı 2019 yılında %75 olan Çin tam 18 ay sonra %46’lara düştü. Bu düşüş yasaklarla birlikte hızla devam ediyor.
Madenciler Nereye Gidiyor?
Elbette bu kayıp bir yerden karşılanıyor. Örneğin Amerika bu süre zarfında Bitcoin üretim gücünü toplam %400 artırdı ve en büyük ikinci ülke oldu. Çinli madencilerin en fazla tercih ettiği ülkelerin başında ise konumu gereği Kazakistan bulunuyor. Özellikle nakliye masraflarından kaçınmak isteyen şirketler bu ülkede çiftliklerini kurdu ve Kazakistan’ın hash gücü küresel ölçekte %8’e yükseldi.
Latin Amerika ve Teksas gibi bölgeler Çin’den kaçan madencilere tam anlamıyla kucak açıyor. Örneğin Paraguay kripto para madencilerine ülkelerinde operasyon kurmaları için bazı iltimaslar sağlamayı hedefliyor. El Salvador ve Brezilya gibi ülkeler ise açıktan davetler yapıyor. Miami belediye başkanının madenciler için yaptığı çağrıyı da unutmamız gerekiyor.
Üstelik denizaşırı ülkelere taşınan madenciler genellikle nakliye masrafları sebebiyle cihazlarını yanlarında götürmüyor. Daha verimli ve sıfır cihazlarla yeni operasyonlar kuruyorlar. Çin’den kaçışın bu hızla devam etmesi halinde birkaç ay içinde yeniden yüksek hash seviyeleri görülecektir.
Çin madencileri ülkeden kovmakla pek de iyi bir karar vermiş değil. Özellikle birkaç yıl içinde ekosistemin katlanacak büyüyeceğini varsayarsak Çin yıllardır elinde tuttuğu altın yumurtlayan tavuğu kesti diyebiliriz.