Brezilya’nın vergi düzenleme kurumu, kara para aklama ve vergi kaçaklığında kripto paraların kullanılması ile ilgili bu alanı düzenlemeye yönelik teklifler yayımladı. Brezilya Federal Gelirler Dairesi (RFB) tarafından yayımlanana belgeye göre, kripto para yatırımcıları artık anonim olamayacak ve borsalar her ay mali raporlar sunmak zorunda kalacak.
RFB bu hafta başlarında yayımlanan yasa teklifinde, Brezilya’daki tüm kripto para birimi borsalarının artık kullanıcıların kişisel bilgileri de dahil olmak üzere aylık finansal performans güncellemelerini sağlamaları gerektiğini belirtti. RFB’ye göre bu düzenlemelerin yapılması vergi uyumluluğunu sağlayacak ve kara para aklamanın önüne geçilmesine yardımcı olacak. Ayrıca bu düzenlemeler son beş yıl için gözle görünür şekilde büyüyen sektöre şeffaflık ve güven de getirecek.
Öte yandan bugüne kadar yatırımcılar Bitcoin ve diğer dijital para birimleriyle anonim olarak işlem gerçekleştirebiliyordu. RFB’ye göre bu durum kara para aklamaya ve vergi kaçakçılığına davetiye çıkarıyor. Eğer tasarı onaylanırsa kripto para yatırımcıları artık anonim olarak işlem gerçekleştiremeyecek.
Bunun yanında RFB’nin sunduğu teklife göre, Brezilyalı vatandaşlar ve şirketler ayda 10.000 Brezilya reali yani yaklaşık olarak 2.700 doları geçen işlemleri bildirmek zorunda kalacak. Bu beyana uymayan şirketlere ya da bireylere 400 dolarlık bir para cezası uygulanacağı belirtilirken bu konuda yanlış beyanda bulunanlara da işlem değerinin yüzde üçü oranında yaptırım uygulanacağı açıklandı.
Brezilya kripto para endüstrisi hızla büyüyor
Latin Amerika ülkesindeki borsalarda işlem gören kripto paraların değeri, yatırımcılar anonimlik ve daha az düzenlemeler sebebiyle bu alanı tercih ettiği için istikrarlı bir yükseliş gösteriyor. Brezilya Federal Gelir Dairesi, işlem hacminin bu yıl 4,86 milyar dolar ile 12,15 milyar dolar arasında seyrettiğini belirtiyor.
RFB bu veriler için, “Brezilya’daki kripto para piyasasının rakamları ve yıllık büyümeleri özellikle vergilendirmeler için uygun olduklarını gösteriyor. Çünkü bu işlemler sermaye kazançları üzerinden gelir vergisine tabii tutuluyor.” yorumunu yapıyor.