Bitcoin fiyatının 50.000 doların üzerinde işlem görmeye devam etmesiyle birlikte, kripto topluluğunun odak noktası, kripto paralarda ayı döneminin sona erdiğini ortaya koyan önemli bir artışa tanık olan DeFi sektörüne kaymış görünüyor. Bu büyük ölçüde, DeFi’nin son dönemde yapay zeka çılgınlığının ortasında topladığı ana akım ilgiyle ilişkilendiriliyor. Uniswap’ın başını çektiği ve kullanıcıların merkeziyetsiz biçimde kripto ödünç vermesine, ödünç almasına veya takas etmesine olanak tanıyan platformlarda bir yükseliş görüldü.
Stratejik DeFi Kazançları
Yaşanan DeFi patlaması sırasında Maven11 Capital, kripto girişimlerinde zekice kazançlar elde etmek konusundaki potansiyele vurgu yaptı. DeFi token’larına stratejik yatırımlar yaptığını belirten Maven11 Capital, 1,43 milyon dolar değere sahip %54’lük gözle görülür bir kazanç açıklaması yaptı.
Hikayenin başına dönüldüğünde, Binance’den ortalama maliyeti 5,74 dolar olan 100.000 UNI token satın alan Maven11 daha sonra bunları 11,2 dolardan satarak %95 oranında 546.000 dolarlık kârı ortaya koyan bir kazanım sağladı.
Yine Maven11’in, MKR, AAVE ve FXS gibi token’lara yaptığı yatırımların da %38, %58 ve %43 gibi önemli getiriler sağladığı görülürken DeFi sektöründe gerçekleşen kazançlar bu bağlamda dikkat çekti.
Bu gelişmeyi tetikleyen ise çoğu kişiye göre Uniswap tarafında ortaya çıkan son tekliften başka bir şey değildi. Öneri, protokol ücretlerinin token’larını stake eden ve devreden UNI sahipleri arasında bölüştürülmesini kapsarken bu durumun protokolün yönetişimini güçlendirebileceği düşünülüyor.
Alt Sıralardaki Projelere Sıra Geliyor Mu?
Kısa bir süre önce yayımlanan Glassnode raporuna göre, Uniswap’ta Kilitlenmiş Toplam Değerde (TVL), DeFi alanında gelişen iyimserliği ortaya koyan bir yapı oluşmuştu. Altcoin döneminde, Top 50 dışındaki token’ların likiditesinde önemli bir artış olduğu ortaya çıkmıştı ve bu da yatırımcıların alt sıralardaki token’lara olan ilgisinin yükseldiğini gösteriyordu.
Ayı piyasası süresince var olan likiditenin genellikle ticaretin büyük kısmının gerçekleştiği ilk 50 token’da toplandığı görülse de işler giderek değişiyormuş gibi görünüyor. Ağırlıklı olarak WETH, WBTC ve stablecoin’lerden oluşan ilk 10 token’ın likiditesinde %5,14, ilk 20 token tarafında ise %10,9’luk bir artış yaşandığı ortaya çıktı.
Yatırımcıların ayı piyasasından uzaklaştıkça listenin alt sıralarında bulunan projelere daha çok önem vermesi dikkat çekici bir gelişme olarak piyasa takipçilerinin karşısına çıkıyor.
Buna bağlı olarak likidite yeniden dağılımı piyasada artan güven ortamının bir yansıması olabilir. Bu da yatırımcıların daha alt sıralardaki projelere yatırım yapabileceklerine dair beklentinin artabileceği yönünde yorumlanabilir.