Kripto varlıkların yasal statüsüne ilişkin bir kanun teklifinin, bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulacağı açıklanmıştı. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, “Sermaye Piyasası Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi”ni biraz önce detaylarıyla açıkladı. Bu teklif, kripto para birimlerini ilk kez tanımlayacak olması ve bu varlıklarla yapılan işlemleri yasal bir zemine oturtması açısından önemliydi. Ayrıca, bu düzenleme Türkiye’nin uluslararası gri listeden çıkması için gerekli olan son adımlardan birini de içeriyordu.
Kripto Para Yasa Tasarısının Ayrıntıları
Abdullah Güler’in konu ile ilgili olarak açıklamaları biraz önce başladı. Şimdi anlık olarak açıklamalarını sizlerle paylaşıyoruz.
- Kripto para birimlerinin ülkemizde önünün açılmasını sağlıyoruz.
- Kripto para borsalarıyla ilgili olarak da düzenleme yapıyoruz.
- İzinsiz faaliyetlerde bulunanların faaliyetleri izlenecek.
- SPK izinsiz faaliyetleri yapanları takip edecek.
- Kripto paraların satış ve dağıtımı için SPK yetkilendirilecek.
- 1 ay içinde kripto para borsaları SPK’ya başvuracak.
- İzinsiz faaliyet gösterenler 3-5 yıl arası hapis cezasıyla cezalandırılacak.
- Müşterilerin kendi varlıklarının kendi cüzdanlarında bulundurmaları gerekiyor.
- Kripto para yasa sağlayıcılarından gerçekleştirilen açıklanamayan nitelikte eylem ve işlemler için tedbirler alınacak.
- İzinsiz faaliyet gösteren sağlayıcılar ve kişiler 3-5 yıl arası hapis cezası alacak. Halihazırda faaliyet gösteren borsalar 1 ay içerisinde lisans almak zorundalar. Ayrıca yurt dışında kripto para hizmeti sunan borsalar artık hizmet veremeyecek.
Kripto Para Birimlerinin Yasal Zemine Kavuşturulması Neden Önemli?
Kripto para birimleri için yasal bir çerçeve, yeni kripto varlıkların kullanımını düzenleyerek yatırımcıların ve tüketicilerin güvenliğini sağlıyor. Bu düzenlemeler, dolandırıcılık ve diğer suistimallerle mücadele etmek için etkili denetim mekanizmaları sunarak piyasaların güvenilirliğini artırıyor. Aynı zamanda, vergi mevzuatının kripto para birimlerini kapsayacak şekilde düzenlenmesi, vergi kaçakçılığını önlemeye ve vergi tabanını genişletmeye katkı sağlıyor.
İkinci olarak, kripto para birimlerinin yasal bir statüye kavuşturulması, finansal sistemle bütünleşmeyi ve yenilikçi teknolojilerin ekonomik büyümeye katkısını destekliyor. Yasal bir çerçeve, bankaların ve diğer finansal kurumların kripto varlıklarla çalışmasını kolaylaştırıyor. Böylece finansal hizmetlere erişimi artırıyor. Ayrıca, Blockchain teknolojisinin kullanımını teşvik ederek daha şeffaf ve güvenilir bir finansal altyapı oluşturulmasına yardımcı oluyor. Bu da inovasyonu teşvik ediyor ve ekonomik büyümeyi destekliyor.