Milyonlarca insan kripto paralara yatırım yapıyor. Ayrıca Y kuşağının %42’den fazlası çoğu insanın önümüzdeki on yıl içinde Bitcoin kullanacağına inanıyor. Bunun yanında kripto para topluluğunun karşılaştığı çok fazla dolandırıcılık olayı oldu. Yatırımcılar, Coinbase ve Binance gibi borsaların sınırlarını göz ardı ederek, merkezileştirilmiş platformlarda yatırımlarını kaybetme riskiyle çok kez karşılaştılar.
Kripto para işlemlerinin %99’u merkezi borsalarda gerçekleşiyor. Ancak bu platformlar büyük ölçekli siber saldırılara karşı oldukça hassaslar. Ne yazık ki 2013’ten bu yana yaklaşık 1 milyon Bitcoin (15 milyar dolar) çalındığını biliyoruz. Aslında merkezileştirilmiş borsalar, üçüncü kişiler de işlemlere dahil olduğu için Blockchain kültürüne ters.
Merkezi borsaların sorunlarına bir bakalım:
- Çok yüksek ücretler
Birçok merkezi kripto para borsası %25 ile %3 arasında değişen ücretler talep ederken, merkezsiz borsalarda bu ücretler sabit ve çok düşük alınıyor. Hatta bazıları hiçbir ücret talep etmiyor.
- Var olmayan müşteri desteği
Bazı borsalar çok güçlü ve sürekli müşteri desteği vaadinde bulunsalar da bu sadece sözde kalıyor. Çok sayıda Reddit kullanıcısı, bu borsalardan sorularına cevap alabilmek için haftalarca beklediklerini söylüyor.
- Kimlik kanıtı
Merkezi kripto para borsalarının çoğu diğer merkezi kurumlar gibi çalışıyor. Çünkü müşterilerinden kişisel bilgilerini ve kimlik bilgilerini doğrulamalarını istiyorlar.
- Saldırılar ve sunucu kesintileri
Bitcoin ve Ethereum gibi çoğu kripto para anlık iniş ve çıkışlar yaşar. Merkezi borsalardaki büyük çaplı sunucu kesintileri, yatırımcıların bu iniş ve çıkışlardan faydalanmalarını zaman zaman engeller.
Buna karşın merkezsiz borsalar P2P (eşten eşe) işlemleri kolaylaştırır. Ayrıca merkezsiz borsalar üçüncü tarafları devreden çıkardıkları için Blockchain kültürüne de daha uygunlar.
Merkezsiz borsalar kripto para piyasasının geleceği olacak:
- Global
Merkezi olmayan borsalar herhangi bir hükümet ya da banka tarafından kontrol edilmedikleri için sınırları veya engelleri bulunmaz. Yani interneti olan herkes bu borsalara ulaşabilir.
- Şeffaf
Merkezsiz sistem açık ve şeffaf olarak bilinir. İşlemler açık kaynaklıdır ve herkes tarafından görülebilir.
- Güvenlik
Geleneksel finansal sistem merkezi kurumlar tarafından esir alınmış durumda. Bu kurumlar siber saldırıya uğrayabilir ya da soyulabilir. Merkezi olmayan borsalar kullanıcılarına, kendi anahtarlarını ve paralarını kendi ellerinde tutma imkanı verir. Yani kontrol yatırımcı da olur.
- Anonim
Merkezsiz borsalar kullanıcılarına mahremiyetlerini ve kimliklerini saklama imkanı tanır.
Merkezsiz borsalar, yeni kripto para kullanıcıları arasında güvensiz ve kullanışsız olarak kötü bir üne kavuşmuş olsalar da ön yargıların yıkılmasıyla bu borsalar, geleceğin kripto para piyasası olma yönünde ilerliyorlar.
Kaynak: Cryptodaily