Bitcoin madenciliği, uzun yıllardır tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de merak edilen ve araştırılan bir konu. Bilgisayarlarında çalıştırdıkları programlar ile para kazanıldığını duyan ve bunu kendisinin de yapabileceğiniz düşünen insanlar biraz da yanlış yönlendirmelerin etkisiyle bu konuya “bodoslama” dalıyorlar. Bitcoin ya da kripto para madenciliği gerçek anlamda teknik bilgi ve emek gerektiren bir faaliyettir. Bunun yanında kazanç elde eden bir sisteme sahip olmak için ciddi yatırımlar yapmak gerekir. Bundan 5-6 yıl önce madencilik faaliyetleri ile ciddi paralar kazananlar oldu. Bu yalan ya da yanlış bir bilgi değil. Ancak gelinen noktada bu konu artık bireysel olarak evde hobi amaçlı yapılabilecek bir iş değildir. Buraya bu notu düştükten sonra habere geçebiliriz.
17.12.2016 tarihli Hürriyet web sitesi Teknoloji bölümünde yer alan bir haberde, yine ulusal medya yazarlarının her zamanki “negatif habere meğilli yaklaşımıyla” Bitcoin’i negatif bir konu ile gündeme taşıma hamlesine şahit olduk. Bizler bu negatif filtreleme eğilimine alıştık Türkiye’de. Gerek bitcoin gerekse altında yatan teknoloji olan blockchain ile ilgili olarak bütün dünyada hummalı bir gelişim çalışması devam ederken, tüm büyük teknoloji markaları bu konuları irdelemeye ve anlamaya çalışırken biz Türkiye’de her zaman olduğu gibi hiçbir şey üretmeden, hiçbir araştırma yapmadan ve okumadan tüm “bitcoin ve blockchain gelişmeleri ile ilgili haberlerin toplamında %2-%5 gibi bir yer kaplayan yanlış işleri büyük manşetlerle ana sayfalarına taşıyan ve toplum gündemini belirleyen bir mantaliteye maruz kalıyoruz. Konudan bihaber toplum da ana akım medyada gördükleri hırsızlık, korsanlık…vb. gibi haberler sayesinde bir şey öğrenmeye gerek duymadan yaftalamasını yapıyor Bitcoin ve blockchain hakkında. Son zamanlarda “blockchain” ile ilgilenen dünya markaları ve bankalar sayesinde bu isim biraz olsun kendisini aklamaya başlasa da bitcoin halen zihinlerdeki “kötü/tukaka” yerini korumaya devam ediyor. Bizler yılmadan ve mücadeleyi bırakmadan bu konularda yazıp çizmeye devam etmeliyiz. Yoksa her zaman olduğu gibi “blockchain teknoloji” trenine binme fırsatını kaçırır ve arkasından el sallarız.
Tamam, çıkan haber yanlış bir şey söylemiyor. Bilgisayar kullanıcılarına “aman dikkat ” diyor. Buna bir itirazım yok.
Fakat bir kripto para gönüllüsü olarak beni en çok üzen şey, ana akım medyanın negatif gelişmelere karşı çok hevesli olup hemen yayınlaması ama pozitif gelişmeleri de bu gelişmenin sebebi olan global markanın büyüklüğü ile sınırlı olarak yayına alması.
Eğer HSBC Bank ya da Microsoft gibi markalar blockchain konusunda önemli bir adım atıyorsa bu konudaki haberler sırf marka sayesinde ve diğer haber sitelerinden geri kalmamak adına paylaşılıyor. Marka içermeyen önemli hiçbir blockchain/bitcoin gelişmesine ben rastlamadım.
Neyse, eskiden beri buralarda olanların dediği gibi, bitcoin ile ilgili haberin iyisi kötüsü olmaz, reklam reklamdır! demeye bir süre daha devam edecek gibiyiz. Bir gün bunun da değişeceğini biliyorum. Fakat yine çok geç kalınmış olacak ve tüm köşe başları bu konuları daha erken irdeleyip araştıranlar ve adım atanlar tarafından tutulmuş olacak.
Haberi okuduktan sonra sizde düşüncelerinizi aşağıda paylaşırsanız belki bu konuda neler yapılabileceği ile ilgili bir farkındalık yaratabiliriz.
Hürriyette çıkan haber şöyle; (Haberdeki hatalı bilgileri düzeltmek isterseniz buyurun, haber şöyle..)
Suçlular Kripto Para Madenciliği için bilgisayarlarımızı kullanıyor
Blockchain temelli para birimlerinin en önemli özelliklerinden biri, yeni “bir birim para”nın (coin) özel “madenci” yazılımlar sayesinde ve bilgisayarların işlemci gücünden faydalanılarak yaratılabilmesidir. Aynı zamanda Blockchain konseptine göre ne kadar çok miktarda para üretilirse, tek bir birim paranın üretimi için gerekli zaman ve işlemci gücü de o oranda artar.
Örneğin 2009’da, bilinen ilk ve en popüler kripto para birimi olan Bitcoin yaratıldığında, binlerce birim parayı üretmek için sadece birkaç güne ve orta performanslı bir bilgisayara ihtiyaç vardı. Günümüzde ise tek bir birim Bitcoin üretmek için binlerce yıla, yüksek miktarda işlemci gücüne ve elektrik enerjisine ihtiyaç bulunuyor. Zcash gibi Blockchain temelli alternatif para birimleri için ise bu söz konusu değil.
2009’da Bitcoin ile olduğu gibi, sadece birkaç ay önce kullanıma sunulan ve henüz çok fazla miktarda üretilmemiş olan Zcash için birim para üretmek günümüzde nispeten kolay bir süreç. Fakat Bitcoin’in aksine, Zcash’in değeri neredeyse piyasaya sürülür sürülmez büyük bir hızla arttı. Bir ara Zcash birim fiyatının 10.000 dolar seviyesine ulaştığı görüldü.
Bu gibi gelişmeler Zcash’i siber suçlular için çok cazip bir hale getirdi. Yeni para biriminin yeraltı dünyasına etkilerini gözlemleyen Kaspersky Lab araştırmacıları, Zcash madenciliği için yazılım yüklenmiş 1000’in üzerinde bilgisayar keşfetti. Söz konusu yazılım genellikle Görev Yöneticisi araçları şeklinde gizleniyor, suçlular Zcash madenciliği uygulamalarını torrent dosyaları aracılığıyla, ücretsiz veya korsan yazılımlarla birlikte yayıyordu. Uygulamaların gerçek amacından haberdar olmayan kullanıcılar, bu tür yazılımları bilgisayarlarına gönüllü olarak kuruyor. Geçtiğimiz Kasım ayında, tespit edilen bilgisayarların suçlulara her hafta 6000 dolar kar sağlayacak şekilde Zcash ürettiği ortaya çıktı.
Kaspersky Lab Küresel Araştırma ve Analiz Takımı Baş Güvenlik Uzmanı Alexander Gostev, “Sorun aslında madencilik yapan yazılımın zararlı kategorisine girmemesi ve güvenlik çözümleri sağlayan şirketlerin çoğunluğu tarafından ‘temiz’ olarak tespit edilmesi. Eskiden madencilik botnetleri vardı. Yani kullanıcıların bilgisayarlarını kullanarak Bitcoin üreten yazılımlar bulaştırılmış olan bilgisayarlardan oluşan ağlar. Zamanla, ufacık bir miktar Bitcoin üretmek için gerekli zaman ve kaynağın çok artması sebebiyle Bitcoin madenciliği cazibesini yitirdi ve botnetler ortadan kayboldu. Zcash’in ses getiren ortaya çıkışı bu tarz botnetlerin yeniden dirilmesine sebep olabilir.” diyor.
Bir bilgisayara kripto para birimi madenciliği yazılımı yüklenmesi, kullanıcıların verileri için mutlaka kötü sonuçlar doğacağı anlamına gelmiyor. Fakat enerji tüketimi artan makineler elektrik faturalarına olumsuz yansıyor. Bir başka sonuç ise bilgisayarın RAM’ine çok yüklenilmesi çünkü madencilik yazılımları mevcut belleği %90’lara varan oranda kullanıyor ve cihazların performansını kayda değer ölçüde düşürüyor.
Bilgisayarların Zcash veya diğer bir kripto para birimi için birer madencilik aracına çevrilmesini önlemek için, yasal yazılımların kötü amaçlar için kullanıldığını tespit edebilip bunu engelleyen güvenlik çözümleri kullanmak öneriliyor. Kaspersky Lab ürünleriyle birlikte gelen bu özellik “Tehditler ve İstisnalar” ayarları üzerinden aktif hale getirilebiliyor.
Suçlular tarafından kullanıcıların bilgisayarlarında Zcash üretmek için kullanılan yazılım, Kaspersky Lab ürünleri tarafından aşağıdaki isimler altında tespit ediliyor:
- RiskTool.Win64.BitCoinMiner.
bez - RiskTool.Win64.BitCoinMiner.
bfa
Kaynak: hurriyet.com.tr
türkiyede bitcoin ile ilgili gelişmeleri yayınlayan tek site sizsiniz öncelikle emeğinize sağlık. içerik ekle kısmınızdan yabancı basındaki haberleri türkçeye çevirerek siteyi daha güncel tutabiliriz ama çeviri olayına nasıl yaklaşıyosunuz bilemediğimden cesaret edemedim.
tabi ki, istediğiniz haber/makaleyi girebilirsiniz çeviri yaparak. Kaynak link vermeniz yeterli olacaktır. Editörümüz tarafından kontrol edilerek, gerek görülürse düzeltmeleri yapılarak sizin adınızla yayına alınacaktır. Şimdiden teşekkürler.