Kripto para ekosistemi ortaya çıktığından bu yana bir “erkekler kulübü” olarak anılıyordu. Çünkü gerçekten kripto para ekosisteminde yer alan ve bu alanda çalışmalar yürüten kadın sayısı erkek sayısından çok azdı. Ancak özellikle 2020 yılı sonrasında kadınların aktif olarak kripto para birimleri ve Blockchain ile ilgilenmeye başladıklarını, bu alanlarda çalışmalar yürüttüklerini, dernekler, şirketler kurduklarını görüyoruz.
İvme bu şekilde devam ederse önümüzdeki yıllarda kripto para ekosistemi ve Blockchain alanına kadın elinin daha fazla değdiğine şahit olacağız.
Yatırımcı Kadın Sayısı Artıyor
Gemini tarafından yapılan yakın tarihli bir ankete göre, İngiltere’de kripto para birimi yatırımı yapan kadın oranı geçtiğimiz yıl %20 artış gösterdi. Bunun yanında kripto para yatırımı yapmayı planlayan kişilerin %40’ını da kadınlar oluşturuyor.
Öte yandan kripto işlem platformu eToro, 2020 boyunca kadınların siteye kaydolma oranlarında keskin bir artış olduğunu ifade ediyor. Yeni kayıt olan kadın kullanıcı sayısı %366 artarken yeni kayıt olan erkek kullanıcı sayısı %248 arttı.
Ancak yine de her ne kadar kadın kullanıcı ve yatırımcı sayısında artış olsa da hala cinsiyet anlamında bir eşitsizlik olduğu görülüyor. EToro’dan elde edilen veriler, kadınların Bitcoin yatırımcılarının yalnızca %15’ini oluşturduğunu ve alandaki ilerlemenin büyük ölçüde marjinal kaldığını ortaya koyuyor. Kadınlar arasındaki Ethereum yatırım faaliyeti ise 2020 boyunca sadece %1 artarak %11’den %12’ye çıktı.
Kadın Oranı Neden Az?
Tüm dünyada elde edilen veriler yoksul kesimin çoğunluğunu kadınların oluşturduğunu gösteriyor. Bırakın finansal okur yazarlığı normal okur yazar oranı dahi hala kadınlarda daha düşük seviyelerde.
Ulusal Aile İçi Şiddete Karşı Koalisyon aile içi şiddet mağduru kadınların en az %94’ünün herhangi bir finansal özgürlüğü olmadığını da ortaya koyuyor. Çünkü geleneksel anlamda para, bir merkezden kontrol edilen ve gerektiğinde aile içinde de yine tek bir kişinin elinde olan güç olarak nitelendiriliyor: “Paran yoksa bir hiçsin. Ailenin evine dönemezsin. Kendinin ve varsa çocuklarının aç kalmaması için katlanmak zorundasın.”
Ama kripto para birimleri herhangi bir merkez olmadığı ve sayfalarca prosedür uygulanmadığı için kadınlar açısında bir nevi kaçış yolu olabilir. Kadınlar ve tabii ki bu tür bir zorbalığa maruz kalan herkes kripto paralar yoluyla kendilerine daha özgür hayatlar yaratabilirler.
Örneğin; Coinbase‘e göre, Y kuşağı kadınlarının %39’u, finansmanı daha erişilebilir hale getirebileceğini bilselerdi kripto ile daha fazla ilgileneceklerini söylüyor. Kripto para birimindeki kadın toplulukları, bilginin yayılmasında müthiş bir rol oynayabilir. Alandaki kadın grupları çoktan dünya çapında konferanslarda, üniversite kampüslerinde ve sosyal medya kanallarında ortaya çıktı.
Ülkemizde de Istanbul Blockchain Women ve CryptoWomen Turkey gibi gruplar hem Blockchain hem kripto para birimleri üzerinde ciddi araştırmalar yürütüyor, sık sık etkinlikler düzenliyor ve her geçen büyüyerek gelişmeye devam ediyorlar.