Kripto para piyasasında kullanıcılara hizmet veren birçok borsa platformu bulunuyor. Tüm dünyadaki borsalara yönelik gerçekleştirilen bir araştırma piyasanın düzenlenme oranını gözler önüne serecek cinsten. Dünyanın çeşitli yerlerindeki 216 kripto para borsası arasında yapılan bu araştırmaya göre bu borsaların yalnızca %14’ü düzenleyicilerden lisans almaya hak kazanmış. Coinfirm adlı startup tarafından gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları kullanıcıların ilgisini çekiyor.
Kripto Para Düzenlemeleri
Yeni bir varlık sınıfı olarak kullanıcılarının karşısına çıkan ve mevcut finansal sistemdeki birçok sorunun üstesinden gelmeyi hedefleyen kripto paralar şimdiye dek düzenlemelerle ilgili çıkan birçok tartışmaya konu oldu. Devletler her geçen gün büyüyüşünü sürdüren dijital paraları düzenlemek durumunda kalabiliyor. Aslına bakılırsa bu alandaki birçok uzmana göre de piyasanın gelişim kaydedebilmesi için düzenlenmeye ihtiyacı var.
Dünyadaki çeşitli ülkelerin bu konuda farklı tavırlar takındığını ve farklı yönlerde yaptırımlar uyguladığını görüyoruz. Malta gibi ılımlı ülkeler bu yeni varlıkları benimseyerek pastadan büyük bir dilim almasını bilirken Çin gibi ülkeler de bu değerleri yasaklamayı tercih ediyor. Rusya’nın bu konudaki çalışmalarını içeren yazımıza bu bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz. Ülkelerin çalışmaları sonucunda kripto para borsalarını da tesirleri altına aldığını da görüyoruz. Bu konuda verilebilecek en büyük örnekse Japonya olabilir. Ülkenin finansal otoriteleri borsaları yakından takip ederek lisanslandırıyor.
Borsaların %69’u Lisanssız
Coinfirm’in araştırması da borsaların çoğunun düzenleyicilerden lisans almadığını ortaya koydu. Bu araştırmaya dayanarak kripto para piyasasında, henüz kat edilecek çok mesafe olduğu ya da piyasanın halen gelişerek olgunlaştığı çıkarımı yapılabilir. Araştırmaya göre 216 borsanın %69’u lisanssız çalışıyor. Söz konusu araştırma dünyadaki kripto para piyasa faaliyetlerinin %90’ını kapsıyor ve bu faaliyetlere ilişkin birçok detaylı veriyi ortaya koyuyor.